Dennenboompjes van Bloch

Foto Cathy Van de Moortele
Wie ooit de bakkerij van Bloch bezocht heeft in Gent, weet dat Bloch garant staat voor vers, lekker, veel keuze, onnavolgbaar, voor herhaling vatbaar... De winkel is voorgoed gesloten, maar Stefan Elias, die jarenlang de rechterhand was van Jacques Bloch, laat de producten verder leven met zijn foodtruck aan het Sint-Pietersstation in Gent.
Stefan Elias maakte in samenwerking met Jacques Bloch, de Bloch trilogie. Ik heb er nog net op het nippertje mijn handen kunnen opleggen en ben heel blij met deze schitterende bakboekjes. Niet getreurd als je er niet meer kan aangeraken. Stefan schreef ondertussen ook het Belgisch Bakboek, met minstens zo'n lekkere en haalbare recepten. Je kan het boek bestellen via deze link en er onmiddellijk zelf aan beginnen.
Het originele recept voor deze dennenboompjes komt uit de trilogie en ik ben verheugd dat Stefan het ok vindt om het met jullie te delen. Dennenboompjes worden gemaakt van een soort sandwich-deeg (wel bekend bij iedere Belg) en zijn de ideale weekendbroodjes. Wij hebben er alvast van genoten. Nu jij nog! Dit is mijn versie.

Wat hebben we nodig:
  • 240 gr volle melk
  • 70 gr verse gist
  • 90 gr ei, losgeklopt
  • 615 gr patisseriebloem
  • 10 gr zout
  • 60 gr kristalsuiker
  • 120 gr boerenboter, op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel water
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in de melk en meng met een garde tot de gist opgelost is.
  • Voeg het ei toe en klop nogmaals.
  • Meng de bloem met het zout en de suiker.
  • Voeg deze droge ingrediënten toe aan de natte en meng.
  • Laat de Kenwood het deeg 10 min kneden en voeg ondertussen de blokjes boter een voor een toe, tot je een mooi en elastisch deeg bekomt.
  • Haal het deeg uit de kom, maak er een bal van en laat het 15 min rusten onder de omgekeerde kom.
  • Verdeel het deeg in 10 porties van 120 gr en 10 cm lang.
  • Dek de porties af met een vochtige handdoek en laat ze opnieuw 15 min rijzen.
  • Duw elke portie deeg uit tot een rechthoek.
  • Vouw het bovenste deel naar het midden en het onderste deel ook naar midden. Duw telkens de deegnaad dicht met de palm van je hand.
  • Vouw de twee helften over elkaar en duw de naad opnieuw goed dicht met de palm van je hand.
  • Rol het deeg nu uit tot een lengte van 18cm, waarbij één kant stomp blijft en één kant eerder puntig wordt.
  • Leg de broodjes op de bakplaten.
  • Met een schaar knip je elk broodje aan weerszijden 7 tot 8 keer in, om de takken van de dennenboom na te bootsen.
  • Dek de broodjes af en laat ze 40 min rijzen.
  • Bestrijk de broodjes licht met losgeklopt ei. 
  • Bestrijk de broodjes een tweede maal met losgeklopt ei.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Laat de broodjes nog 30 min rijzen en bak ze dan 8 - 10 min of tot ze mooi goudgekleurd zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op roosters en bestuif ze dan met wat bloemsuiker.
TIP:

Je kan het deeg na het kneden verrijken met 300 gr chocolate chips of 300 gr rozijnen. Weeg dan porties van 150 gr af ipv porties van 120 gr.

Reacties