Balsamico en mosterd venkel

Foto Cathy Van de Moortele
Wie van anijs houdt, zal gek zijn op venkel. Op voorwaarde dat je ook van groente houdt natuurlijk. Ik eet graag groente en anijsbolletjes (die kleine, witte snoepjes met binnenin een anijszaadje), maar ben niet zo tuk op anijs in groente. Geen venkel voor mij dus. Of het moet op een bepaalde manier bereid worden, waarbij de anijssmaak een beetje aan power verliest.
Dit ovengerecht doet het allemaal: niet teveel anijs, een beetje crunch, zoet, zuur. Ja, dit lust ik wel.

Wat hebben we nodig:

  • 1 venkel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels milde mosterd
  • 3 eetlepels balsamico
  • 1 eetlepel honing, vloeibaar
  • peper van de molen 
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snij de groene stelen van de venkel af, tot net boven de knol.
  • Snij de onderkant van de venkel recht af.
  • Zet de venkel rechtop en snij hem in redelijk dikke plakken.
  • Meng de olijfolie met de mosterd, balsamico en honing. Kruid met peper en zout.
  • Verdeel 1/3 van deze marinade op de bodem van een grote ovenschaal.
  • Schik hierop de gesneden venkelplakken.
  • Verdeel opnieuw 1/3 van de marinade over de venkel en schuif de schotel 20 min in de oven.
  • Draai de venkel om en bestrijk met de rest van de marinade.
  • Zet de venkel nog even terug in de oven tot hij volledig gaar is.
  • Snij het groen van de venkelstengels fijn en werk hier de venkel mee af.

TIP:

Vervang de honing door agave voor een vegan alternatief.

Reacties