Fluffy bruine broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Eergisteren hebben we fluffy witte broodjes gebakken. Vandaag maken we een bruine variant. Ik had Natural Extra in huis en dat was duidelijk een goede keuze. Lichbruine bolletjes met een topping van zaden. Kies de zaden die jij lekker vindt en voeg er extra crunch mee toe aan je broodjes.

Wat hebben we nodig:
  • 90 gr water
  • 10 gr verse gist
  • 35 gr broodverbeteraar
  • 175 gr Natural Extra (lichtbruine bloem)
  • 3 gr zout
  • 6 gr boter
  • mengeling van zaden: nigellezaad, sesamzaad, zwart sesamzaad, maanzaad, getoaste zonnebloempitjes, pompoenpitten, ..
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een kommetje en los hierin de gist op.
  • Meng de broodverbeteraar door het gistpapje.
  • Stort de bloem op je werkvlak en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje.
  • Strooi het zout aan de buitenrand van de bloem en leg daar ook het klontje boter bij.
  • Vorm een kommetje met de vingers van één hand (andere hand hou je proper) en "roer" telkens wat extra bloem bij het gistpapje.
  • Voeg steeds meer van de bloem bij en uiteindelijk ook het zout.
  • De boter voeg je pas toe eens het deeg alle vocht heeft opgeslorpt.
  • Maak een bal van het deeg en leg die op een lichtjes bebloemde doek, die je ook over de deegbal vouwt.
  • Laat het deeg 30 min rusten.
  • Ontgas het deeg en bol het meteen weer op.
  • Verdeel het deeg in 7 gelijke porties en maak er gladde balletjes van.
  • Leg de deegballetjes op de schaal van de broodbakbol, die je lichtjes met bloem bestoven hebt.
  • Dek af met de koepel en laat de broodjes 1u rijzen.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
  • Bestuif de broodjes lichtjes met water en doop ze in de zaadjes. Zet de broodjes terug op de schaal en zet de koepel erop.
  • Bak de broodjes 10 min met de koepel en nog 5 min zonder de koepel of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
TIP:

Als je geen broodbakbol hebt, kan je de broodjes ook gewoon op een bakplaat bakken. Gebruik dan conventionele oven op 220°C en bak de broodjes 12 - 14 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
Als broodverbeteraar heb ik hier een verbeteraar gekozen speciaal voor wit/bruin brood. Gebruik je geen verbeteraar, vervang die dan door boter of margarine.

Reacties