Fluffy bruine broodjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 90 gr water
- 10 gr verse gist
- 35 gr broodverbeteraar
- 175 gr Natural Extra (lichtbruine bloem)
- 3 gr zout
- 6 gr boter
- mengeling van zaden: nigellezaad, sesamzaad, zwart sesamzaad, maanzaad, getoaste zonnebloempitjes, pompoenpitten, ..
- Doe het water in een kommetje en los hierin de gist op.
- Meng de broodverbeteraar door het gistpapje.
- Stort de bloem op je werkvlak en maak een kuiltje in het midden.
- Giet het gistpapje in het kuiltje.
- Strooi het zout aan de buitenrand van de bloem en leg daar ook het klontje boter bij.
- Vorm een kommetje met de vingers van één hand (andere hand hou je proper) en "roer" telkens wat extra bloem bij het gistpapje.
- Voeg steeds meer van de bloem bij en uiteindelijk ook het zout.
- De boter voeg je pas toe eens het deeg alle vocht heeft opgeslorpt.
- Maak een bal van het deeg en leg die op een lichtjes bebloemde doek, die je ook over de deegbal vouwt.
- Laat het deeg 30 min rusten.
- Ontgas het deeg en bol het meteen weer op.
- Verdeel het deeg in 7 gelijke porties en maak er gladde balletjes van.
- Leg de deegballetjes op de schaal van de broodbakbol, die je lichtjes met bloem bestoven hebt.
- Dek af met de koepel en laat de broodjes 1u rijzen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
- Bestuif de broodjes lichtjes met water en doop ze in de zaadjes. Zet de broodjes terug op de schaal en zet de koepel erop.
- Bak de broodjes 10 min met de koepel en nog 5 min zonder de koepel of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
- Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Als je geen broodbakbol hebt, kan je de broodjes ook gewoon op een bakplaat bakken. Gebruik dan conventionele oven op 220°C en bak de broodjes 12 - 14 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
Als broodverbeteraar heb ik hier een verbeteraar gekozen speciaal voor wit/bruin brood. Gebruik je geen verbeteraar, vervang die dan door boter of margarine.
Reacties