Platbrood uit de bergen van Libanon

Platbroden zijn heel leuk om te maken. Je hebt er niet veel voor nodig en het resultaat is zo lekker! Vul deze platbroden met wat jij maar lekker vindt. Vergeet niet om het deeg daags voordien al te maken, zodat de broden extra smaak krijgen. Bekijk het filmpje van Chef John om meer duidelijkheid te krijgen in het recept.

Wat hebben we nodig:
  • 1/2 c water, lauwwarm
  • 1 eetlepel verse gist
  • 1/2 c witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 1 koffielepel fijne griessuiker
  • snuif zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 c witte broodbloem 
Hoe gaan we te werk:
  • Op de eerste dag maken we de poolish. Dat is een soort voordeegje dat zal zorgen voor extra smaakontwikkeling.
  • Doe het water in een mengkom en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Voeg de bloem toe en meng. Dek de kom af en laat deze poolish verdubbelen in volume, in 30 - 60 min.
  • Voeg het zout, de olie en de rest van de bloem toe. Mogelijks heb je niet alle bloem nodig.
  • Meng het brood goed tot het een homogeen deeg wordt en mooi loslaat van de kom.
  • Voeg niet meer bloem toe dan nodig. Het deeg mag wat plakkerig zijn, maar niet meer aan je handen blijven kleven.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel, tot het in volume verdubbeld is (60 - 90 min).
  • Kneed het deeg nog eens goed door.
  • Verpak het deeg in plastic folie en leg het de hele nacht in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
  • Rol het deeg zo dun mogelijk uit met een deegrol op een werkblad dat je heel lichtjes bestuifd met bloem. Let op: niet meer bloem gebruiken dan nodig!
  • Bestuif nu de buitenkant van een metalen kom met wat bloem en leg daar een uitgerold lapje deeg op. Met je handen rek je het deeg steeds verder uit tot het zo dun mogelijk is.
  • Verhit een grote gietijzeren pan tot ze heel heet is.
  • Bebloem je handen en haal de dunne deeglap van de kom. Leg het deeg in de pan en laat het aan weerszijden lichtjes kleuren (1x draaien). Dat duurt van 30 - 60 sec.
  • Stapel de platbroden op elkaar en dek ze af met een vochtige doek of een bord, zodat de vochtigheid en de warmte nog wat kunnen op elkaar inwerken.
TIP:

Gebruik deze platbroden als wraps en eet ze van zodra ze klaar zijn, want zo zijn ze het lekkerst.

Reacties