Fluffy witte broodjes

Voor het eerst bolletjes gemaakt die zo zacht en fluffy waren, dat ik er wel 5 op kon! Ik dacht dat we genoeg zouden hebben met 7 broodjes, maar ik heb er al snel nog 7 bij gemaakt. Ze moeten maar niet zo lekker zijn!
Foto Cathy Van de Moortele
Voor dit recept heb je geen kneder nodig: gewoon met de hand en dat lukt prima. Wees niet bang voor het kleverige deeg, het komt echt helemaal goed. 

Wat hebben we nodig:
  • 90 gr water
  • 10 gr verse gist
  • 35 gr broodverbeteraar (kramiekboter)
  • 180 gr patisseriebloem (Suprème)
  • 3 gr zout
  • 6 gr boter
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een kommetje en breek er de gist in.
  • Meng het water met de gist en de broodverbeteraar.
  • Stort de bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje.
  • Leg het zout en de boter aan de buitenkant van de ring bloem.
  • Zorg dat je maar met één hand mengt: krom je vingers en "roer" steeds wat meer bloem door het gistpapje.
  • Op het laatste doe je er ook het zout bij.
  • Wrijf het deeg met de palm van je hand van de ene kant naar de andere kant.
  • Eens het vocht allemaal opgenomen is door het deeg, voeg je ook de boter toe.
  • Blijf het deeg verder wrijven tot het deeg niet meer plakkerig aanvoelt. Neem hier je tijd voor.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het op een bebloemde doek. Vouw het doek dicht en dek af met een omgekeerde kom.
  • Laat het deeg 30 min rusten.
  • Ontgas het deeg en bol het opnieuw op.
  • Verdeel het deeg in 7 gelijke delen.
  • Bol de broodjes onmiddellijk op en leg ze op de onderste schaal van de broodbakbol, die je lichtjes met bloem bestoven hebt. Dek af met de koepel en laat de broodjes 1u rijzen.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
  • Bak de broodjes 10 min met de koepel en nog 5 min zonder de koepel. 
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
TIP:

Als je geen broodbakbol hebt, bak je de broodjes op een bakplaat. Gebruik dan conventionele oven op 220°C en laat de broodjes 12 - 14 min bakken of tot ze een mooie kleur hebben en gaar zijn.
Als broodverbeteraar heb ik in dit recept gekozen voor kramiekboter. Gebruik je geen broodverbeteraar, dan kan je die vervangen door boter of margarine.

Reacties