Bouillabaise

Foto Cathy Van de Moortele
Toen we 21 jaar geleden met de motor naar Le Havre vertrokken voor een weekje weg, was ik net zwanger van onze oudste dochter. Gepakt en gezakt, met een arm in het gips (gelukkig was ik niet de chauffeur), trotseerden we de regenvlagen en reden dapper verder, de tent vastgebonden aan de rugzakken. Uitgeregend en moe, stopten we bij een restaurantje, waar we een heerlijke bouillabaise voorgeschoteld kregen. Met stokbrood en rouille erbij, zoals het hoort. Dit is mijn eigen versie. Even, heel even, waren we terug in de tijd..

Wat hebben we nodig:
  • 1 buisje saffraandraadjes
  • 1 eetlepel water, heet
  • vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geraspt
  • 1 stengel groene selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 wit van prei, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 l visbouillon
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • peper en zout
  • 300 gr kabeljauw, in hapklare stukken gesneden
  • 250 gr roodbaarsfilet, in hapklare stukken gesneden
  • 200 gr zalm, in hapklare stukken gesneden
  • verse platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Los de saffraan op in het hete water en laat het even aan de kant staan.
  • Laat wat vetstof smelten in een grote kookpot en voeg er de ui, look, selder, prei en wortel aan toe. 
  • Doe de bouillon bij de groentjes in de kookpot en voeg ook de tomatenblokjes toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze dan op medium warmte verder pruttelen (zonder deksel) tot de groentjes zacht worden.
  • Voeg de saffraan met het water toe aan de soep en laat de soep nog 10 min verder pruttelen.
  • Voeg de vis toe aan de soep. Laat de soep nog enkele minuten verder pruttelen tot de vis gaar is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep de soep in mooie kommen en werk af met peterselie.
TIP:

Geef knapperige sneetjes stokbrood met rouille bij deze maaltijdsoep. Rouille kan je zelf maken, maar deze keer heb ik de rouille gekocht.
De visbouillon maak ik graag zelf. Vraag aan je visboer enkele vissenkoppen, graten, visafval. Die stoof je even aan met wat teentjes look. Voeg er een gesneden ui, 1 stengel groene selder (grof gehakt), 1 grote wortel (grof gehakt), 1 prei (grof gehakt) aan toe en laat even meestoven. Blus af met een scheut witte wijn. Voeg enkele peperbollen en 2 blaadjes laurier toe en zet alles onder water (ik reken zo'n 3 l water). Breng de bouillon aan de kook. Laat de bouillon een half uur pruttelen en zeef hem dan.
Neem vis die jij lekker vindt. Kies voor vaste vissoorten, die niet platkoken. Je kan ook gamba's toevoegen of octopus of mosselen.

Reacties