Hazelnootbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Amerika is bekend om zijn kaneelbroodjes, liefst overgoten met veel suikerglazuur. Ik ben er ook dol op, ook al hoeven ze voor mij niet zo mierenzoet te zijn. Deze koeken hebben geen kaneelsuikervulling, maar wel een vulling van pralinépasta en brésiliennenootjes. Afgewerkt met suikerglazuur en brésiliennenootjes.

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr water
  • 180 gr volle melk
  • 15 gr verse gist
  • 55 gr fijne griessuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 500 gr patisseriebloem (ik heb sterke Canadese bloem gebruikt, maar Suprème zou ook prima zijn)
  • 5 gr zout
  • 75 gr (kramiek)boter
  • 200 gr pralinépasta
  • 50 gr brésiliennenootjes
  • 120 gr fondantsuiker, gesmolten (30 sec microgolf)
  • extra brésiliennenootjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de melk in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het vocht en los hem op.
  • Roer de suiker en het ei door het vocht.
  • Stort de bloem op de natte ingrediënten en roer om.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Voeg ondertussen het zout en de (kramiek)boter toe.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en duw je vuist erin, zodat het kan ontgassen.
  • Bol het deeg weer op en leg het afgedekt 30 min in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek.
  • Besmeer het deeg met de pralinépasta en strooi er de brésiliennenootjes over.
  • Rol het deeg op van de lange kant en nijp de naad mooi dicht.
  • Meet de rol deeg af en verdeel ze in 9 gelijke plakken.
  • Vet een vierkante vorm (23x23) lichtjes in.
  • Leg de 9 plakken in de vorm, met de spiraal naar boven.
  • Dek de broodjes af met ingevet plasticfolie en laat ze een uur rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bak de broodjes 20 min en verlaag daarna de temperatuur naar 160°C. Bak de broodjes nog 15 min of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de broodjes 10 min afkoelen en draai de vorm dan om.
  • Draai de broodjes weer om, zodat de bovenkant weer bovenaan zit.
  • Verwarm de fondantsuiker 30 sec in de microgolf en roer om.
  • Verdeel het glazuur over de broodjes en bestrooi met extra nootjes.
TIP:

Brood bak je best in een oven met boven-onderwarmte. Als ik het brood in mijn broodbakbol bak, gebruik ik wel hete lucht, omdat het brood in de bol niet uitdroogt.
Fondanstuiker kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan het ook zelf maken: meng 100 gr bloemsuiker met het sap van 1/2 citroen.
De pralinépasta vind je in zaken waar bakbenodigdheden verkocht worden. Ik koop mijn pasta bij Wittevrongel, waar ik ook mijn bloemsoorten, verse gist, brésiliennenootjes en broodverbeteraars haal. Kramiekboter is een broodverbeteraar speciaal voor luxebroden zoals deze broodjes (of suikerbrood, rozijnenbrood, koekenbrood, ...).
Je kan ook chocolate chips op de pralinépasta strooien ipv brésiliennenootjes.
Gebruik je liever geen broodverbeteraar zoals de kramiekboter? Gebruik dan evenveel boerenboter.
Geraak je niet aan pralinépasta? Gebruik dan Nutella.

Reacties