Rabarbertaart

Foto Cathy Van de Moortele
Het gebeurt niet zo vaak dat ik een taart bak met bovenop ook een deegkorst. In Amerika zie je dit wel vaker, maar ik had het zelf nog niet goed in de vingers. Wat denk je van deze rabarbertaart, met een boterige korst om u tegen te zeggen? Ik maak de korst graag zelf, met echte boerenboter, zoals het hoort. Maar je kan natuurlijk ook korstdeeg kopen en de stap van het zelf maken overslaan.
Het is al september maar we hebben nog steeds heel wat rabarber in de tuin. Mijn mijn blokjesmaker op de Kenwood, had ik snel de stelen in gelijke blokjes versneden en met de overschot kon ik weer confituur maken. Twee keer prijs dus!

Wat hebben we nodig:
  • 285 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 1 koffielepel zout
  • 225 gr boerenboter, ijskoud, in blokjes gesneden
  • 60 - 110 gr water, ijskoud
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 30 gr patisseriebloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 600 gr rabarber, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetlepels paneermeel, ongekruid
  • 15 gr boter, in kleine blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem met het zout in de keukenrobot.
  • Voeg de boter in deeltjes toe en pulseer kort.
  • Voeg geleidelijk aan ijskoud water toe, tot je ziet dat het deeg aan elkaar blijft hangen. Voeg niet meer water toe dan nodig.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en wikkel ze in plastic folie die je eerst bestuift met wat bloem. 
  • Leg het deeg 30 min in de koelkast.
  • We maken nu de vulling.
  • Doe de suiker met de bloem en de eieren in een mengkom en meng alles mooi door elkaar.
  • Schep de rabarberblokjes door dit beslagje en laat even rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem de eerste portie deeg uit de koelkast en rol die uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Bekleed een ronde taartvorm (diameter 23 cm) met het deeg en bestrooi met paneermeel.
  • Giet hier de vulling op en verdeel er de blokjes boter over. Zet de vorm in de koelkast.
  • Haal de tweede portie deeg uit de koelkast en rol die uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Bestuif een koekjesvorm en steek koekjes uit het deeg. Op deze manier kan de stoom weg uit de taart en blijft je deeg mooi knapperig. De uitgestoken koekjes kan je bovenop het deeg leggen als extra decoratie.
  • Haal de vorm uit de koelkast.
  • Bekleed de vorm met de tweede deeglap en vouw de randen van de bovenste deeglap onder de onderste, zodat het mooi dicht is..Versier de rand zoals je dat zelf leuk vindt.
  • Bak de taart 45 - 55 min of tot ze mooi goudbruin gekleurd is.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm op een taartrooster.
  • Serveer lauwwarm.
TIP:

Het paneermeel helpt om het vocht uit de vulling op te zuigen, zodat de bodem niet klef wordt.
Zorg dat je ongezouten boter gebruikt.
Je kan er ook voor kiezen om geen vormpjes uit de tweede deeglap te snijden. Leg de deeglap op de taart en stop de randjes ander. Met een scherp mesje maak je enkele insnijdingen, zodat de stoom weg kan.
Je kan de taartrandjes nog doreren voor de taart de oven ingaat. Klop daarvoor 1 eierdooier los met een beetje water en strijk de deegrandjes in met dit mengsel.

Reacties