Perzik & Bosbestaart

Foto Cathy Van de Moortele
De herfst is er, de laatste zonnestralen verwarmen onze botten. De perziken zijn mooi gerijpt en etensklaar. En dan heb je plots teveel perziken in je fruitschaal liggen en maak je er een perziktaart van. Met bosbessen, gewoon, omdat het kan.

Wat hebben we nodig:
  • boter en bloem om de bakvorm voor te bereiden
  • 285 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 1 koffielepel zout
  • 225 gr boerenboter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 60 - 110 gr water, ijskoud
  • 250 gr fijne griessuiker
  • 50 gr patisseriebloem
  • snuif kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 perziken, ontpit, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 gr bosbessen
  • 30 gr boerenboter, in blokjes gesneden
  • 1 ei + 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels hittebestendige suikerkristallen
Hoe gaan we te werk:
  • Boter een grote taartvorm in en bestuif hem met bloem.
  • Meng de bloem met zout in de keukenrobot.
  • Voeg de boter blokje per blokje toe via de vulmond, terwijl de robot traag cuttert.
  • Voeg geleidelijk aan water toe, tot het deeg samenkomt en loslaat van de rand.
  • Voeg niet meer water toe dan nodig.
  • Verdeel het deeg in 2 delen en bebloem deze deegschijven. Wikkel de 2 plakken deeg in plastic folie en laat ze 30 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. 
  • Meng de suiker met de bloem, kaneel, het citroensap en het fruit. Laat het fruit 10 min staan.
  • Rol één deel deeg uit op een lichtjes met bloem bestoven werkblad. Zorg dat het uitgerolde deeg groter is dan je vorm. 
  • Breng het deeg over in de vorm zonder het deeg te rekken. Verdeel het mooi over de vorm en snij overtollig deeg weg. Druk het deeg goed aan tegen de rand en duw het met je duimen iets omhoog.
  • Stort de vulling in het deeg. 
  • Rol het tweede deel deeg uit. Zorg dat het iets groter is dan je vorm. Met een uitsteker maak je stoomgaatjes in het deeg.  
  • Breng het deeg over op de taart en snij overhangend deeg weg.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en versier met overgebleven deegrestjes.
  • Strooi de bakbestendige suikerkristallen over het deeg.
  • Bak de taart 50 min of tot ze goudbruin ziet.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm op een rooster.
TIP:

Gebruik het deeg dat je over hebt na het uitsteken met het vormpje, om de taart te versieren. Strijk het deeg eerst in met losgeklopt ei, decoreer en strijk nogmaals in.
Je kan de bosbessen ook gewoon weglaten en er een perziktaart van maken.


Reacties