Varkensblokjes zoetzuur

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je ze al eens besteld bij de Chinees? De varkensblokjes in zoetzure saus, bedoel ik dan? Vandaag maken we ze zelf, omdat het kan. Omdat Koken en Hoge Hakken vandaag 5 jaar online is. Niet minder dan 1836 recepten, voor jullie om uit te proberen, door mij klaargemaakt en goed bevonden. Bedankt lieve volgers, jullie geven me de energie om dit elke dag opnieuw te doen.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr varkens in blokjes gesneden
  • snuifje zout
  • snuifje suiker
  • 1 koffielepel sojasaus
  • 1 eiwit
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 60 gr maïzena
  • 1 eetlepel olie
  • 2 stelen selder, in maantjes gesneden
  • 1 rode paprika, ontpit en in stukjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en in partjes gesneden
  • snuifje suiker
  • snuifje zout
  • 240 ml water
  • snuifje zout
  • 150 gr suiker
  • 80 ml rode wijnazijn
  • 80 gr ketchup
  • 1/2 koffielepel sojasaus
  • 2 plakken verse ananas, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 ml fruitsap
  • 30 gr maïzena
  • 30 m water
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de varkensblokjes met zout, suiker, sojasuas, eiwit en pijpajuintjes in een kom.
  • Sluit af met het deksel en laat het vlees een uurtje marineren in de koelkast.
  • Verhit de frituurpan op 185°C.
  • Bestuif het vlees met de maïzena en bak het dan in deeltjes bruin en krokant.
  • Laat het vlees uitdruppen op huishoudrol.
  • Verhit 1 eetlepel olie in de wok, op een medium vuur.
  • Roerbak de selder met de paprika en ui tot ze zacht zijn.
  • Kruid met zout en suiker en zet de pan van het vuur.
  • Meng het water met zout en suiker, wijnazijn, ketchup en sojasaus.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Voeg het vlees toe aan de saus, met de geroerbakte groentjes en de ananas met het sap.
  • Breng de saus terug aan de kook.
  • Los de maïzena op in het water en dik hiermee de saus in.
  • Serveer met rijst.
TIP:

Je kan ook ananas op siroop nemen. Voeg dan alle ananas met de siroop toe en laat het fruitsap weg.

Reacties