Tartiflette

Foto Cathy Van de Moortele
Aardappelen, uien, spek, room en Reblochon. That's it. De koudere en donkere avonden vragen om dit soort gerechten. Toch?

Wat hebben we nodig:
  • 1.3 kg aardappelen, geschild
  • 500 ml kippenbouillon
  • vetstof
  • 400 gr gerookte spekblokjes
  • 3 uien, gepeld en in fijne reepjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • 100 ml witte wijn
  • 4 eetlepels zure room
  • 1 reblochon, in plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Zet de aardappelen op met de bouillon. Voeg water toe tot ze onderstaan.
  • Breng de aardappelen aan de kook en laat ze halfgaar worden. Giet ze af.
  • Zet een grote pot, type Le Creuset, op het vuur en laat er wat vetstof in smelten.
  • Bak de spekblokjes aan tot ze hun vocht vrijgeven.
  • Laat de uien even meefruiten.
  • Voeg de laurierblaadjes toe en kruid met peper en zout.
  • Blus met de witte wijn en laat de wijn bijna helemaal uitkoken.
  • Lepel de zure room over de uien met spek.
  • Snij de halfgare aardappelen in plakken van gelijke dikte en leg ze op het spek.
  • Bedek de aardappelplakken met de kaas. 
  • Schuif de pot 45 min in de oven, tot de kaas mooi gesmolten en de korst krokant is.
TIP:

Dit gerecht komt bloedheet uit de oven. Voorzichtig happen dus!
Je kan ervoor kiezen om de korst van de kaas weg te snijden. Ik snij alleen de gekleurde stempel weg. De korst wordt mooi knapperig in de oven.

Reacties