Bloemkoolsoep met zoete aardappel

Foto Cathy Van de Moortele
Een heerlijke maaltijdsoep, waarvoor je gaat zitten. Neem de krant erbij als je alleen bent en lepel op je gemak deze warme soep binnen. Er is genoeg voor 6 personen. Neem je tijd.

Wat hebben we nodig:
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 350 gr zoete aardappelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
  • 1 kg bloemkool, schoongemaakt en in roosjes verdeeld
  • 40 gr bloem
  • 1 l kippenbouillon, heet
  • 240 ml halfvolle melk
  • peper en zout
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in fijne ringetjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de plakjes spek op een dubbel vel huishoudrol en bak het in 2-3 min krokant in de microgolfoven. Verkruimel het spek.
  • Verhit een pot op het vuur en voeg de kokosolie toe.
  • Fruit de uisnippers met de look, zoete aardappel en selder gedurende enkele minuten.
  • De bloemkoolroosjes mogen even meegegaard worden, zonder dat ze kleuren.
  • Strooi de bloem over de groenten en laat ze even "meebakken".
  • Blus met de hete bouillon en de melk.
  • Blijf roeren tot de soep lichtjes ingedikt is.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze dan verder garen op een zacht vuur.
  • Kruid af met peper en zout van zodra de bloemkoolroosjes mooi zacht zijn.
  • Werk af met het verkruimeld spek en de pijpajuintjes.
TIP:

Deze soep kan nog verrijkt worden met geraspte cheddarkaas.
Heb je geen verse kippenbouillon in huis, gebruik dan bouillonblokjes.

Reacties