Curry van lamsgehaktballetjes met kerrie
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- olie
- 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 1 stukje Spaanse peper, ontpit
- 2 tenen look, gepeld
- 1 stukje gember, geschild en in stukken gehakt
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1 koffielepel garam masala
- 1 snuif koriander
- 1 snuifje komijn
- 1 snuifje cayenne peper
- 500 gr lamsgehakt
- 1 eierdooier, losgeklopt
- 1.5 eetlepels Griekse volle yoghurt
- snuifje zout
- olie
- 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
- 5 tenen look, gepeld en geplet
- 1 stukje gember, geschild en geraspt
- 1 stukje Spaanse peper, ontpit en fijngesnipperd
- 2 koffielepels kerriepoeder
- 2 koffielepels komijn
- 2 koffielepels kurkuma
- 1.5 eetlepel koriander
- 5 zwarte peperkorrels
- 1/2 blik tomatenblokjes
- 1 laurierblad
- zout naar smaak
- 250 ml water
- 1 scheutje citroensap
- 1 snuifje cayennepeper
- verse bladpeterselie, grof gesnipperd
- 2 eetlepels amandelschilfers, getoast in een droog pannetje
- Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakblik lichtjes in met olie.
- Cutter de pijpajuintjes fijn met het Spaans pepertje, look, gember, citroensap, garam masala, koriander, komijn en cayenne.
- Meng deze kruidenmix met het gehakt, de eierdooier, yoghurt en zout.
- Verdeel het gehakt in 12 gelijke delen.
- Rol met vochtige handen balletjes van het gehakt en leg ze op het bakblik.
- Besprenkel met nog wat olie en bak ze 15-20 min.
- Maak ondertussen de curry.
- Verhit een zware pot, type Le Creuset op een medium vuur.
- Laat er een goeie scheut olie warm in worden.
- Fruit de uien aan met de look en gember en blijft roeren tot de uien wat kleur krijgen. Dat kan zeker 10 min duren.
- Voeg het Spaanse pepertje toe, kerriepoeder, komijn, kurkuma, koriander en peperbollen.
- Blijf roeren tot het mengsel droog wordt.
- Voeg de tomatenblokjes en het water toe. Schraap goed alle aanbaksels los.
- Kruid met het laurierblad en zout.
- Breng de curry aan de kook en laat de curry dan zachtjes sudderen gedurende 25 min.
- Gooi het laurierblad weg.
- Laat de saus iets afkoelen en mix ze glad.
- Roer het citroensap door de curry en kruid af met cayennepeper en zout.
- Voeg de balletjes toe en laat ze nog 10 meegaren in de saus.
- Werk af met de peterselie en getoaste amandelschilfers.
Werk af met koriander als je die in huis hebt.
Dien op met mujadara en papadums.
Reacties