Curry van lamsgehaktballetjes met kerrie

Foto Cathy Van de Moortele
Een curry met kerrie? Een curry is een bereid gerecht uit de voornamelijk Indiase keuken. Kerrie is dan weer een kruid, dat je ook kan toevoegen aan bijvoorbeeld een curry. Deze keer heb ik gekozen voor heerlijk lamsgehakt. De avond is nog jong en ik ben er zeker van dat de curry morgen nog eens zo lekker zal zijn.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 1 stukje Spaanse peper, ontpit
  • 2 tenen look, gepeld
  • 1 stukje gember, geschild en in stukken gehakt
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel garam masala
  • 1 snuif koriander
  • 1 snuifje komijn
  • 1 snuifje cayenne peper
  • 500 gr lamsgehakt
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • 1.5 eetlepels Griekse volle yoghurt
  • snuifje zout
  • olie
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 5 tenen look, gepeld en geplet
  • 1 stukje gember, geschild en geraspt
  • 1 stukje Spaanse peper, ontpit en fijngesnipperd
  • 2 koffielepels kerriepoeder
  • 2 koffielepels komijn
  • 2 koffielepels kurkuma
  • 1.5 eetlepel koriander
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • 1 laurierblad
  • zout naar smaak
  • 250 ml water
  • 1 scheutje citroensap
  • 1 snuifje cayennepeper
  • verse bladpeterselie, grof gesnipperd
  • 2 eetlepels amandelschilfers, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakblik lichtjes in met olie.
  • Cutter de pijpajuintjes fijn met het Spaans pepertje, look, gember, citroensap, garam masala, koriander, komijn en cayenne.
  • Meng deze kruidenmix met het gehakt, de eierdooier, yoghurt en zout.
  • Verdeel het gehakt in 12 gelijke delen.
  • Rol met vochtige handen balletjes van het gehakt en leg ze op het bakblik. 
  • Besprenkel met nog wat olie en bak ze 15-20 min.
  • Maak ondertussen de curry.
  • Verhit een zware pot, type Le Creuset op een medium vuur.
  • Laat er een goeie scheut olie warm in worden.
  • Fruit de uien aan met de look en gember en blijft roeren tot de uien wat kleur krijgen. Dat kan zeker 10 min duren.
  • Voeg het Spaanse pepertje toe, kerriepoeder, komijn, kurkuma, koriander en peperbollen.
  • Blijf roeren tot het mengsel droog wordt.
  • Voeg de tomatenblokjes en het water toe. Schraap goed alle aanbaksels los.
  • Kruid met het laurierblad en zout.
  • Breng de curry aan de kook en laat de curry dan zachtjes sudderen gedurende 25 min.
  • Gooi het laurierblad weg.
  • Laat de saus iets afkoelen en mix ze glad.
  • Roer het citroensap door de curry en kruid af met cayennepeper en zout.
  • Voeg de balletjes toe en laat ze nog 10 meegaren in de saus.
  • Werk af met de peterselie en getoaste amandelschilfers.
TIP:

Werk af met koriander als je die in huis hebt.
Dien op met mujadara en papadums.

Reacties