Ovenschotel scampi's met biscuits

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb mezelf blij gemaakt met twee nieuwe ovenschalen van Mason Cash. Geen nieuwe ovenschalen zonder nieuwe recepten. Voor wat hoort wat, natuurlijk. Deze ovenschotel vraagt geen uren werk, maar levert wel een fijn resultaat op: een lekkere schotel met scampi's en daar bovenop krokante "biscuits" (lees: biskits) met verse kruiden.

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 100 gr spekblokjes
  • 6 pijpajuintjes, schoongemaakt en grof gesnipperd
  • 100 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 tenen look, gepeld en grof gehakt
  • 75 gr vloeiende bloem
  • 400 ml visbouillon, heet
  • 150 ml culinaire room
  • 1 blikje maïskorrels
  • 1 eetlepel dille
  • peper en zout
  • 450 gr scampi's, gepeld en van het darmkanaal ontdaan, ontdooid
  • 175 gr zelfrijzende bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 eetlepel dille
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 30 gr boter, koud en in blokjes gesneden
  • 120 ml karnemelk
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een ovenschotel lichtjes in.
  • Bak het spek krokant in een grote pan.
  • Schep het spek uit de pan en laat het uitlekken op huishoudrol.
  • Voeg wat extra vetstof toe aan de pan indien nodig.
  • Doe de pijpajuintjes in dezelfde pan, samen met de tomaatjes en de look.
  • Laat even rustig bakken, tot de ajuintjes zacht zijn.
  • Strooi de bloem over de ajuintjes en meng goed.
  • Voeg de bouillon en room toe en zorg dat alle bakrestjes losgemaakt worden.
  • Breng aan de kook.
  • Verminder het vuur en laat de saus zachtjes indikken.
  • Voeg het spek, de maïskorrels en dille toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet de pan van het vuur.
  • Verdeel de scampi's over de ovenschotel en overgiet ze met de saus.
  • Maak ondertussen de biscuits: Doe de bloem met het bakpoeder, de kruiden en het pijpajuitnje in de keukenrobot en mix alles door elkaar.
  • Voeg de koude boter toe en pulseer tot je kruimels bekomt.
  • Voeg de karnemelk toe en meng heel kort, tot het vocht opgenomen is.
  • Gebruik twee lepels om dit beslag over de ovenschotel te verdelen. 
  • Schuif de schotel 25 min in de oven of tot de biscuits mooi gekleurd en krokant zijn.
TIP:

Je kan de schotel op voorhand klaarmaken en in de koelkast wegzetten. Reken dan wel een langere tijd in de oven. Doe de biscuits er maar op wanneer je klaar bent om de schotel in de oven te zetten.

Reacties