Mujadara

Foto Cathy Van de Moortele
Dit Libanese bijgerecht zit boordevol smaak (en koolhydraten). Ik hou van linzen, ik hou van rijst, ik hou van kaneel en komijn en koriander. Ik hou van eten...

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr blonde linzen, gespoeld
  • 120 ml olie
  • 1 koffielepel komijnzaadjes
  • 8 zwarte peperkorrels, geplet
  • 1 grote rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 2 uien, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • zout
  • snuif komijn
  • snuif cayennepeper
  • 1/2 kaneelstok
  • 140 gr basmati rijst
  • 725 ml water
  • 2 eetlepels pijnboompitjes, getoast
  • scheutje citroensap
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de linzen in 3x zoveel water, tot ze gaar zijn (25 min). Giet ze af en laat ze uitlekken.
  • Zet een grote, zware pan op het vuur - type Le Creuset - en laat de olie warm worden.
  • Kruid de olie met de komijnzaadjes en de geplette peperkorrels. Laat ze goed warm worden. De kruiden zullen geurig worden. Dat is het moment om de uien toe te voegen.
  • Kruid de uien met zout.
  • Laat de uien 15 min zachtjes bakken tot caramelliseren. Roer af en toe en laat ze niet "droog"bakken. Voeg een beetje water toe als ze te droog worden.
  • De helft van de uien laat je uitlekken op keukenpapier.
  • Aan de resterende uien in de pan, voeg je de komijn, cayenne en kaneel toe. Laat de kruiden geurig worden.
  • Voeg de rijst toe en laat die even meebakken, zodat elk korreltje rijst een olielaagje krijgt.
  • De gegaarde linzen mogen erbij, samen met het water en een snuif zout.
  • Breng de mujadara aan de kook. Van zodra het gerecht kookt, verminder je het vuur tot de mujadara zachtjes pruttelt. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 30 min zachtjes garen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de mujadara nog 5 min staan met het deksel op de pan.
  • Roer de pijnboompitjes door de rijst en pimp het gerecht met wat citroensap.
  • Serveer met de achtergehouden uien.
TIP:

Mocht je zure room in huis hebben, zet die dan gerust op tafel.
Zit er nog teveel vocht in de pan? Laat het gerecht dan nog even op het vuur staan zonder deksel, tot het vocht weg is.

Reacties