Chocoladecake in een pan

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is echt geen dessert voor als je op dieet bent. Maar er zijn ook gewoon dagen waar je nood hebt aan een deugddoend dessert. Een chocoladecake met brésilienne en roomijs bijvoorbeeld...

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr boter, in blokjes gesneden
  • 240 ml water
  • 40 gr pure cacao
  • 250 gr patisseriebloem
  • 250 gr fijne griessuiker
  • 100 gr vanillesuiker
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 2 eieren
  • 100 gr
  •  zure room
  • 30 ml melk
  • 10 gr pure cacao
  • 30 gr boter, in blokjes gesneden
  • 200 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel Baileys
  • 50 gr brésilienne nootjes
  • extra bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een grote gietijzeren pan in met wat olie. Gebruik hiervoor een velletje keukenrol.
  • In een steelpan meng je de boter met het water en de cacao.
  • Breng het papje aan de kook en zet het dan van het fornuis.
  • Meng de bloem met de griessuiker, vanillesuiker, natriumbicarbonaat en de bloem in een grote kom.
  • Mix de eieren lichtjes.
  • Mix de zure room door de eieren.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng goed.
  • Giet het chocolademengsel over het beslag en meng.
  • Giet het beslag in de pan.
  • Bak de cake 30 - 35 min of tot hij gaar is. In het midden mag er nog een klein beetje chocolade aan de satéprikker hangen, maar er mag geen vloeibaar beslag meer zijn.
  • Zet de pan op een taartrooster en laat de cake wat afkoelen.
  • Maak de frosting.
  • Meng de melk met de cacao en de boter en breng die aan de kook in een steelpan.
  • Zet de steelpan van het vuur en roer de bloemsuiker door de chocolade.
  • Mix de frosting glad met een garde.
  • Voeg de Baileys toe.
  • Giet de frosting over de warme cake en strooi er de nootjes over.
  • Laat de cake 10 min afkoelen.
  • Bestuif de rand van de cake met bloemsuiker.
  • Schep vanilleroomijs in het midden van de cake en ga samen rond tafel zitten. Delen maar.
TIP:

Ook lekker met slagroom ipv vanilleroomijs.
Vervang de Baileys gerust door een ander likeur of laat het gewoon vallen als je dat niet lekker vindt.

Reacties