Indiase kip Makhani

Foto Cathy Van de Moortele
Een klassieker in de Indiase keuken en ik ken hier niemand die het niet zou waarderen: stukjes kip (ik gebruik ontbeende kippenbouten omdat het vlees lekker sappig blijft) in een romige, gekruide saus. Om de vingers bij af te likken (en de pot).

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 30 gr boter
  • 2 scheutjes citroensap
  • 1 eetlepel gember/look pasta
  • 1 koffielepel garam masala
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 koffielepel chili
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 laurierblad
  • 60 gr Griekse yoghurt
  • 250 ml culinaire room
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • snuifje cayenne
  • peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • 600 gr ontbeende kippenbouten, in hapklare stukjes gesneden
  • 1 koffielepel garam masala
  • snuifje cayenne
  • 75 gr geroosterde en gezouten cashews
  • 1 eetlepel maïzena
  • 50 ml water
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Fruit de ui glazig.
  • Roer de boter, het citroensap, de gember en de look, garam masala, chili, komijn en laurier erbij.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed gedurende 2 min.
  • Voeg de yoghurt en room toe.
  • Zet het vuur wat lager en laat de saus 10 min sudderen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet de pan van het vuur.
  • Zet een zware pan, type Le Creuset, op het vuur en laat de olie er warm in worden.
  • Bak de kip bruin aan alle kanten.
  • Verminder de warmte en kruid met garam masala en cayenne.
  • Meng de kip met de saus.
  • Voeg de cashews toe.
  • Laat de Makhani kip nog 10 min sudderen.
  • Meng de maïzena met het water. Dik de saus hiermee in op een heviger vuur.
  • Warm de saus goed door, zodat de maïzena zijn werk kan doen.
TIP:

Serveer met rijst en chapati.
Je kan de cashews ook vervangen door witte, hele amandelen, die je eerst een uurtje laten weken hebt in warm water.

Reacties