Trispelti brood

Foto Cathy Van de Moortele
Meer en meer mensen kunnen geen tarweproducten meer verdragen. Dat is best een hele uitdaging voor ons Belgen, die elke dag brood eten. Tarweallergie is geen pretje en het begrip is vaak zoek. Vind je geen lekker tarwevrij brood? Dan kan je het ook zelf bakken. Via mijn bloemleverancier kocht ik ook plastic broodzakjes voor de diepvriezer, waardoor je brood mooi vers blijft, ook na het invriezen.
Ook zonder tarweallergie kan je genieten van dit heerlijke oerbrood. Met echte boter en zelfgemaakte confituur bijvoorbeeld. 

Wat hebben we nodig:
  • 230 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 500 gr Trispelti bloem
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort de bloem op het water en meng 1 min.
  • Kneed het deeg 11 min met de kneedhaak op stand 1.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom. Sluit het deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Vorm het deeg tot een brood en leg het in de rechthoekige broodbakpan van Emile Henry.
  • Zet het deksel op de pan.
  • Laat het brood 25 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het brood nog 25 min verder rijzen terwijl de oven voorverwarmt.
  • Verwijder het deksel van de vorm en snij het brood in met een lame mesje.
  • Zet het deksel weer op de vorm en schuif het brood in de oven voor 35 min.
  • Verwijder het deksel en laat het brood nog 8 min verder bakken tot het mooi krokant is.
  • Haal het brood meteen uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
TIP:

Aan Trispelti bloem voeg je geen andere bloem toe. Je gebruikt het product zuiver.
Tarweallergie is niet hetzelfde als glutenintolerantie (coeliakie). Mensen met glutenintolerantie mogen ook geen spelt eten. Trispelti bevat 3 soorten spelt, maar geen tarwegluten.
Hoe gebruik je de broodbakpan van Emile Henry? Bestuif de pan met bloem en klop de overtollige bloem uit de pan door zachtjes tegen de omgekeerde pan te tikken. De tweede rijs doe je in de pan met deksel en het gaat ook zo in de hete oven.

Reacties