Traag gegaard varkentje

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van slowcooking. Het traag garen van vlees, zorgt voor een subliem resultaat. Ik maak altijd meer dan nodig is, omdat je sowieso elke keer naar de keuken gezogen wordt om nog eens te proeven. Voor dit traag gegaard varkentje heb je varkensschouder nodig. Er mag een heel klein beetje vet opzitten, dat zal alleen maar zorgen voor meer smaak en het smelt weg tijdens het garen.
De tomaten en kruiden zorgen meteen voor een zachte saus met toch een beetje pit.
Serveer dit vlees op zachte broodjes of in een Mexicaanse tortilla of over een kom stomende rijst.

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 stukje Spaanse peper, ontpit en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en gehakt
  • 2 koffielepels gerookt paprikapoeder
  • 1 koffielepel oregano
  • 1 koffielepel komijn
  • snuifje peper
  • snuifje zout 
  • 1/2 koffielepel suiker
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel peper
  • 700 gr varkensschouder
  • 600 ml bouillon, heet
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in.
  • Meng de tomatenblokjes met de ui, het pepertje, look, paprika, oregano, komijn, peper en zout en doe deze saus in de schaal.
  • Wrijf de varkensschouder in met een mengeling van suiker, zout en peper.
  • Leg het vlees op de saus, giet de bouillon erbij en zet de schaal onafgedekt in de oven.
  • Laat het vlees 3u30 tot 4u30 garen.
  • Haal het vlees uit de schaal en trek het uit elkaar met 2 vorken.
  • Meng het vlees met de saus.
TIP:

Eens het vlees in de oven zit, heb je er geen omkijken naar. Vrije tijd om iets anders te gaan doen.
Voeg extra (hete) bouillon toe als de saus te droog wordt.
Wil je graag het vlees in de oven laten terwijl jij op je werk bent? Zet de temperatuur na een half uur op 100°C en laat het vlees 6 - 8u in de oven staan. Voorzie dan wel wat meer vocht.

Reacties