Aardappelgehakt börek

Foto Cathy Van de Moortele
De börek komt uit Turkije en is vast bekend bij iedereen die daar al op reis geweest is. Gevuld met spinazie en feta of zoals bij dit recept: gehakt en aardappelen. Ik heb gekozen voor kalfsgehakt deze keer. Laat het smaken!

Wat hebben we nodig:
  • 2 grote aardappelen, geschild en gekookt 
  • olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 350 gr kalfsgehakt
  • peper en zout
  • enkele pili pili vlokjes
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Duw de nog warme aardappelen door een pureeknijper.
  • Laat wat olie smelten in een grote pan.
  • Fruit de uisnippers aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Kruid met peper, zout en pili pili.
  • Laat het gehaktmengsel afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng het gehakt met de aardappelpuree.
  • Rol het eerste vel bladerdeeg uit en halveer de cirkel.
  • Langs de rechte kant van de halve cirkel leg je een rij met het aardappelgehakt mengsel.
  • Rol het deeg op zodat de vulling er mooi in zit.
  • Rol het gevulde deeg losjes op als een slakkenhuis en leg het in het midden van een ronde bakvorm.
  • Doe hetzelfde met het resterende deeg en de vulling. Deze keer rol je niet meer op tot een slakkenhuis, maar vul je de bakvorm, aansluitend op het eerste slakkenhuisdeeg. Leg de rollen niet tegen elkaar aan, zodat het bladerdeeg mooi kan rijzen.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak de börek 40 - 50 min of tot hij goudbruin en gaar is.
TIP:

Je kan deze börek ook met rundergehakt of lamsgehakt maken. Pas de kruiden aan naar jouw smaak.
Ik gebruik de functie hetelucht in combinatie met boven/onderwarmte in mijn Stoves. Dit zorgt voor een mooi gebruind en  krokant bladerdeeg en een vulling die gelijkmatig gebakken is.

Reacties