Rustieke appeltaartjes

Foto Cathy Van de Moortele
Wat is er nu lekkerder dan een vers gebakken appeltaartje? De korst van dit appeltaartje is lekker bruin en knapperig, dankzij de hetelucht in combinatie met onderwarmte. De appeltjes blijven mooi sappig en drogen niet uit. Verbrand je tong niet!

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 1/2 eetlepel fijne griessuiker
  • 100 gr boter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 30 ml ijskoud water
  • 2 appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 45 gr fijne griessuiker
  • 1/2 eetlepel maïzena
  • snuifje kaneel
  • 30 gr boter, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel boter, gesmolten
  • 1/2 eetlepel hittebestendige suikerkristallen
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem met het zout en de suiker in de kom van de keukenrobot.
  • Meng kort.
  • Voeg de boterblokjes toe.
  • Pulseer kort tot je kruimels bekomt.
  • Voeg het water beetje per beetje toe, tot het deeg een bal vormt en loslaat van de kom. Het is mogelijk dat je niet al het water nodig hebt.
  • Kneed het deeg nog kort door en maak er een afgeplatte schijf van. 
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 20 min opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de heteluchtoven met onderwarmte voor op 180°C.
  • Zet 2 mini gietijzeren pannetjes klaar.
  • Verdeel het deeg in 2 en rol uit tot twee cirkels.
  • Leg de cirkels deeg in de pannetjes en laat de randen overhangen.
  • Meng de appelblokjes met de suiker, maïzena en kaneel. 
  • Verdeel de appeltjes over het deeg en zorg dat je een torentje maakt van de vulling.
  • Duw de blokjes boter tussen de appeltjes.
  • Vouw het deeg rond de appeltjes. Het moet er een beetje rustiek uitzien, dus werk niet te netjes.
  • Bestrijk het deeg met de gesmolten boter.
  • Bestrooi de taartjes met de suikerkristallen.
  • Bak de taartjes 30 - 40 min of tot ze goudbruin zijn.
TIP:

Niemand houdt je tegen om het recept te verdubbelen.
Ik kies op mijn Stoves voor hetelucht in combinatie met onderwarmte, zodat het deeg mooi krokant wordt onderaan en de appeltjes zacht en sappig blijven. Heb je die functie niet, kies dan enkel voor hetelucht. De bodem zal niet zo mooi gekleurd en krokant zijn zonder de functie onderwarmte.

Reacties