Aubergine gevuld met linzen en geitenkaas

Drie ingrediënten die het heel goed doen samen. Aubergine is zo'n groente - vind ik zelf - die je moet leren waarderen. Je kan er echt lekkere gerechten mee klaar maken, maar je moet een paar regeltjes respecteren. Aubergines hebben op zich een heel neutrale smaak. Het hangt er dus vanaf wat jij ermee doet!

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr blonde linzen 
  • 2 aubergines, horizontaal gehalveerd
  • olie
  • zout
  • snuif komijn
  • snuif koriander
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 selderstengels, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 120 ml groentebouillon, heet
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • peper van de molen
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 60 gr verse geitenkaas
Hoe gaan we te werk:
  • Spoel de linzen in een zeef onder koud stromend water.
  • Gaar de linzen 25 min in 3x zoveel water en giet ze af.
  • Verwarm de oven voor op 250°C.
  • Verwijder voorzichtig het vruchtvlees uit de aubergines. Gebruik hiervoor een scherp aardappelmesje waarbij je eerst het vruchtvlees losmaakt. Zorg voor nog een randje aan de schil, zodat je de schil niet breekt. Maak dan kruiselingse insnijdingen zodat je een ruitpatroon bekomt. Nu kan je met een lepel het vruchtvlees uit de aubergines halen.
  • Snij het vruchtvlees van één aubergine in grove brunoise. Gebruik de rest in een ander gerecht.
  • Vet de aubergines in met een kwastje met olie en kruid ze met zout.
  • Zet de aubergines met de opening naar beneden op een bakplaat waarop aluminiumfolie ligt.
  • Besprenkel de blokjes aubergine met wat olie en kruid ze met zout, komijn en koriander.
  • Verspreid de aubergine blokjes in één laag tussen de auberginehelften.
  • Zet de bakplaat 10 min in de hete oven.
  • Haal de aubergines uit de oven en verminder de warmte naar 175°C.
  • Verhit een antikleefpan op een medium vuur en laat er wat olie warm in worden.
  • Bak de ui, selder en wortel tot ze zacht zijn.
  • Voeg de look toe en laat hem even meebakken.
  • Voeg de linzen, aubergine blokjes, bouillon en azijn toe.
  • Kruid goed af met peper en zout.
  • Laat het gerecht zachtjes sudderen en roer af en toe.
  • Werk af met de verse peterselie.
  • Vul de auberginehelften op met deze vulling en bedek ze met aluminiumfolie.
  • Bak de auberginehelften 10 min of tot ze goed warm zijn.
  • Verdeel de geitenkaas over de aubergines en werk af met extra peterselie.
TIP:

Voor de muntliefhebbers: vervang de peterselie door jouw favoriete munt.

Reacties