Zwaantjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is puur nostalgie. In mijn jonge tienerjaren, mocht ik op zondagmorgen (veel te vroeg naar mijn zin) helpen bij de plaatselijke bakker. Ik verdiende er wat zakgeld mee en ik vond het wel leuk om te doen. In die tijd, stond de etalage vol met carré confiture, éclairs, javanais, meringues, saint-honoré taart en uiteraard ook zwaantjes. De elegantie van die zwaantjes, de lekkere vulling.. gewoon heerlijk.
Ik had ze nooit eerder zelf gemaakt.

Wat hebben we nodig:
  • 125 gr water
  • 125 gr melk
  • 125 gr ongezouten boter
  • 5 gr zout
  • 10 gr kristalsuiker
  • 150 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 250 gr eieren, losgeklopt
  • 625 ml slagroom
  • 60 ml volle Griekse yoghurt
  • 30 gr bloemsuiker
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 1 koffielepel vanille extract
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de melk, de boter, het zout en de suiker in een steelpan en breng het aan de kook.
  • Van zodra de vloeistof kookt, neem je de steelpan van het vuur en stort je de bloem in het vocht. Meng met een houten lepel tot een vaste massa.
  • Zet de pan weer op een medium vuur en blijf goed roeren zodat het deeg niet aanbakt.
  • Van zodra het deeg loslaat van de pan, neem je de pan van het vuur.
  • Breng het soezendeeg over in de kom van de Kenwood en gebruik de K-klopper om het deeg te kloppen tot het nagenoeg afgekoeld is. 
  • Voeg de eieren in 2x toe en klop goed tot een glanzende massa.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Breng het deeg over in een spuitzak met een brede, getande spuitmond.
  • Spuit 20 ovaalvormige soezen op bakplaten die je met bakpapier bekleed hebt.
  • Met een smal, glad spuitmondje, spuit je 20 vraagtekens, die straks zullen dienen als de nekjes van de zwanen.
  • Bestuif de soezen met bloemsuiker.
  • Bak de soezen 25 min of tot ze mooi krokant zijn.
  • De nekjes bak je apart, 12 - 15 min op 175°C.
  • Maak ondertussen de vulling. Klop de slagroom op met de yoghurt, bloemsuiker, vanillemerg en vanille extract, tot mayonaisedikte. Klop de slagroom zeker niet te lang op.
  • Zet na het bakken de oven open en laat de soezen/nekjes 15 min in de oven staan, zodat de stoom weg kan.
  • Laat de soezen/nekjes volledig afkoelen op taartroosters.
  • Gebruik een zaagmes om de soezen horizontaal door te zagen. 
  • Het bovenste kapje zaag je door in de lengte, zodat je straks twee vleugels bekomt.
  • Bestuif de vleugels met veel bloemsuiker, zodat je witte zwanen krijgt.
  • Gebruik een brede, getande spuitmond om de vulling in de soezen te spuiten.
  • Werk af met de vleugels en de nekjes.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Je kan de slagroom nog versieren met stukjes ananas of kriekjes.
Zet geen 2 bakplaten tegelijk in de oven, anders zullen je soezen niet gelijkmatig bakken.
Je kan de soezen ook bakken in de conventionele oven (boven-onderwarmte). Zet de oven dan iets warmer (230°C) voor 5 min en verlaag de temperatuur dan naar 180°C om de soezen verder te laten bakken (30 min).
Bak eens kleinere zwaantjes. Vul ze met stukjes ananas of kriekjes en spuit ze op met slagroom. 

Reacties