Zwaantjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik had ze nooit eerder zelf gemaakt.
Wat hebben we nodig:
- 125 gr water
- 125 gr melk
- 125 gr ongezouten boter
- 5 gr zout
- 10 gr kristalsuiker
- 150 gr patisseriebloem, gezeefd
- 250 gr eieren, losgeklopt
- 625 ml slagroom
- 60 ml volle Griekse yoghurt
- 30 gr bloemsuiker
- het merg van 1 vanillestokje
- 1 koffielepel vanille extract
- Doe het water met de melk, de boter, het zout en de suiker in een steelpan en breng het aan de kook.
- Van zodra de vloeistof kookt, neem je de steelpan van het vuur en stort je de bloem in het vocht. Meng met een houten lepel tot een vaste massa.
- Zet de pan weer op een medium vuur en blijf goed roeren zodat het deeg niet aanbakt.
- Van zodra het deeg loslaat van de pan, neem je de pan van het vuur.
- Breng het soezendeeg over in de kom van de Kenwood en gebruik de K-klopper om het deeg te kloppen tot het nagenoeg afgekoeld is.
- Voeg de eieren in 2x toe en klop goed tot een glanzende massa.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Breng het deeg over in een spuitzak met een brede, getande spuitmond.
- Spuit 20 ovaalvormige soezen op bakplaten die je met bakpapier bekleed hebt.
- Met een smal, glad spuitmondje, spuit je 20 vraagtekens, die straks zullen dienen als de nekjes van de zwanen.
- Bestuif de soezen met bloemsuiker.
- Bak de soezen 25 min of tot ze mooi krokant zijn.
- De nekjes bak je apart, 12 - 15 min op 175°C.
- Maak ondertussen de vulling. Klop de slagroom op met de yoghurt, bloemsuiker, vanillemerg en vanille extract, tot mayonaisedikte. Klop de slagroom zeker niet te lang op.
- Zet na het bakken de oven open en laat de soezen/nekjes 15 min in de oven staan, zodat de stoom weg kan.
- Laat de soezen/nekjes volledig afkoelen op taartroosters.
- Gebruik een zaagmes om de soezen horizontaal door te zagen.
- Het bovenste kapje zaag je door in de lengte, zodat je straks twee vleugels bekomt.
- Bestuif de vleugels met veel bloemsuiker, zodat je witte zwanen krijgt.
- Gebruik een brede, getande spuitmond om de vulling in de soezen te spuiten.
- Werk af met de vleugels en de nekjes.
Foto Cathy Van de Moortele |
Zet geen 2 bakplaten tegelijk in de oven, anders zullen je soezen niet gelijkmatig bakken.
Je kan de soezen ook bakken in de conventionele oven (boven-onderwarmte). Zet de oven dan iets warmer (230°C) voor 5 min en verlaag de temperatuur dan naar 180°C om de soezen verder te laten bakken (30 min).
Bak eens kleinere zwaantjes. Vul ze met stukjes ananas of kriekjes en spuit ze op met slagroom.
Reacties