Mijn bolognaisesaus

Foto Cathy Van de Moortele
Je moet er gewoon veel maken, minstens een dubbele portie. Je proeft voortdurend van de saus, zelfs als ze al afgekoeld en koud geworden is. Ik vind koude bolognaisesaus nog eens zo lekker. Dit is mijn recept. P.S. Aan niemand doorgeven!

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 selderstengel, in fijne brunoise gesneden
  • 100 ml rode porto of rode wijn
  • 6 plakjes pancetta, gesnipperd
  • 500 gr gemengd gehakt
  • peper en zout
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode paprika, ontpit en in reepjes gesneden
  • 1/2 courgette, in reepjes gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het vuur en laat een bodempje olie goed warm worden.
  • Fruit de ui aan met de look, wortel en selder. De groentjes mogen een beetje kleur krijgen, maar niet te veel.
  • Blus met de porto (of wijn) en laat de alcohol verdampen.
  • Voeg de pancetta en het gehakt toe en bak het gehakt rul.
  • Kruid met peper en zout en Italiaanse kruiden. Leg de laurierblaadjes op het vlees.
  • Voeg de reepjes paprika en courgette toe en roer om.
  • Los de tomatenpuree op in de bouillon en voeg ze toe aan de vleessaus.
  • Overgiet met de tomatenblokjes.
  • Breng de saus even aan de kook en laat ze dan op een zacht vuurtje garen.
TIP:

Maak gerust een dubbel recept. Vries de saus (na volledige afkoeling) in porties in. Je kan dit doen in diepvrieszakjes, waarbij je het zakje zo plat mogelijk maakt. Dit zorgt ervoor dat je saus snel ontdooid is.

Reacties