Luchtige boterroom

Foto Cathy Van de Moortele
Boterroom heeft wel eens de naam te zwaar, te rijk te zijn. Luchtige boterroom is een kunst en een streling voor de tong. Zo zacht, zo romig, zo lekker delicaat. Maak je geen zorgen om de hoeveelheid. Je kan de boterroom echt lang bewaren in de koelkast in een Tupperware potje of goed afgedekt in de diepvriezer (overnacht in de koelkast en dan weer opkloppen).

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr griessuiker
  • 175 gr water
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 500 gr boerenboter, op kamertemperatuur en in stukjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook. 
  • Check met een thermometer en neem de pan van het vuur van zodra de suikersiroop een temperatuur van 118°C. bereikt heeft.
  • Doe de losgeklopte eieren in de kom van de Kenwood en klop ze op met de draadklopper.
  • Giet de suikersiroop straalsgewijs bij het ei. Laat de Kenwood verder kloppen tot de kom koud aanvoelt. 
  • Verwissel de draadklopper voor de K-klopper.
  • Voeg, terwijl de klopper zijn werk doet, telkens klontjes boter toe en laat de Kenwood verder kloppen op lage snelheid tot je een luchtige boterroom bekomt. Reken hier zeker 10 min voor.
TIP:

Voeg je al je boter toe aan de massa die niet voldoende koel is, dan gaat je boterroom gegarandeerd schiften. Wees dus geduldig!
Gebruik boterroom in koekjestaart, om bokkenpootjes te vullen, als vulling voor Tartines Russes en als smaakmaker in taarten en bûchen.

Reacties