Turkse Pide

Foto Cathy Van de Moortele
Eén van de goedkoopste broden die je kan kopen. Je kan er een heel gezin mee voeden en het kost nog niet eens de helft van een groot brood. Als je het dan ook nog eens zelf bakt, ben je helemaal vertrokken. Dit recept is goed voor 3 broden. Geen paniek! Je kan er de volgende dag pizza's van maken.

Wat hebben we nodig:
  • 250 ml water, lauwwarm
  • 5 gr kristalsuiker
  • 21 gr verse gist (of 7 gr korrelgist)
  • 500 gr Mistral (witte broodbloem)
  • 60 ml olie
  • snuif zout
  • sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Strooi de gist in het lauwwarme water. Voeg ook de suiker toe.
  • Laat het papje schuimig worden.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en dek af met wat bloem.
  • Giet de olie aan één kant en strooi het zout aan de andere kant.
  • Roer de ingrediënten door elkaar met een houten lepel.
  • Laat het deeg kneden met de kneedhaak.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een ingevette kom. Dek af met een deksel of een handdoek.
  • Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem. 
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke porties. 
  • Rol elke portie deeg uit tot een ovaal.
  • Duw putjes in het deeg met je vingers over de gehele oppervlakte.
  • Dek de broden af met een handdoek en laat ze nog 15 min rijzen op een ingevette bakplaat.
  • Zet de broden even in de oven, laat ze heet worden, haal ze weer uit de oven en rek het brood uit tot ze zo'n 25 cm lang zijn.
  • Bestrooi de broden met sesamzaad.
  • Bak de broden nog 8 - 10 min of tot ze mooi gebruind zijn.
TIP:

Eens de broden gebakken zijn, kan je ze horizontaal middendoor snijden en als pizzabodem gebruiken.
Leg het brood in de midden van de tafel en laat iedereen zijn stuk afscheuren. Geef er hummus bij en andere dips.

Reacties