Zeeuwse bolussen

Foto Cathy Van de Moortele
Bolussen lichte basterdsuiker
Op slechts 15 min rijden, zijn wij in Zeeland. Ik kom er dan ook wel vaker, vooral om een bezoekje te brengen aan Albert Heijn of voor de Zeeuwse bolussen. Oh wat zijn die heerlijk! Zacht, kleverig, zoet. Je hebt er de echte Nederlandse bruine suiker voor nodig, die toch weer net een beetje anders is dan de onze. De suiker "krioelt" als een nest mieren en die suiker is onmisbaar voor wie lekkere bolussen wil bakken. Eet ze warm, net uit de oven. De laatkomers hebben altijd ongelijk.

Wat hebben we nodig:
  • 160 gr water
  • 21 gr verse gist
  • 300 gr Zeeuwse bloem
  • 6 gr kristalsuiker
  • 15 gr melkpoeder
  • 36 gr kramiekboter
  • 6 gr zout
  • 300 gr donkerbruine basterdsuiker uit Nederland
  • 10 klontjes boter
Hoe gaan we te werk:
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water.
  • Stort de bloem op de natte ingrediĆ«nten en voeg de suiker en het melkpoeder toe.
  • Meng met de kneedhaak.
  • Van zodra het deeg begint te "pakken", voeg je de kramiekboter en het zout toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden tot het mooi glad en elastisch is.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken. Bol ze niet op.
  • Verwarm de oven voor op 250°C.
  • Rol elk deegstuk uit tot een lange worst.
  • Rol het gevormde deeg door de donkerbruine basterdsuiker.
  • Rol het deeg in etappes uit en maak de worsten telkens een beetje langer.
  • Laat de deegrollen tijdens het rollen in en onder de suiker liggen.
  • Vorm de bolussen los tot een slakkenhuis. Het laatste eindje deeg vouw je onder de bolus.
  • Duw in elke bolus een klontje boter.
  • Leg de bolussen op de bakplaten, dek ze af en laat ze 1u rijzen.
  • Bak de bolussen 7 min.
  • Laat de bolussen omgekeerd afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan de bolussen ook met lichte basterdsuiker uit Nederland maken.
Als je geen Zeeuwse bloem vindt, gebruik dan de fijnste patisseriebloem.

Reacties