Tulband marmercake

Foto Cathy Van de Moortele
Ik kocht deze mooie, grote tulbandvorm online en had hem nog niet eerder gebruikt. Op zoek naar een blikken koekjesdoos in mijn voorraadkast, kwam ik hem weer tegen en toen kon ik er niet meer onderuit: er moest en zou een tulband cake gebakken worden. Ik ging meteen voor een gemarmerde cake. Vijf kwartier moest ik wachten eer hij de oven uit mocht en dan nog eens 30 min wachten tot hij mocht ontvorm worden en dan nog een klein uurtje afkoelen, maar het was het wachten waard. Heel smeuïg en zacht van binnen en een lekker krokant korstje van buiten. Voor het korstje alleen al zou je hem bakken.
Schaf jezelf een goeie kookwekker aan of gebruik de timer op je smartphone. Het mixen van de boter met de suiker neemt 15 min in beslag in de Kenwood. Denk niet dat je er na 5 min al vanaf bent. Hoe romiger je dit mengsel klopt, hoe lekkerder je cake zal zijn. Neem de beste ingrediënten: goede patisseriebloem, scharreleieren, echte roomboter en een goed merk pure cacao. Tenslotte wil je wel de beste cake.

Wat hebben we nodig:
  • klontje boter
  • bloem
  • 340 gr boter, ongezouten, op kamertemperatuur
  • 500 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 2 koffielepels vanille extract
  • 7 eieren, op kamertemperatuur
  • 420 gr Supreme bloem (patisseriebloem), gezeefd
  • 240 ml slagroom
  • 30 gr pure cacao, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vet je tulbandvorm heel grondig in met het klontje boter.
  • Bestuif hem daarna met bloem en klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Zet de tulband in de koelkast.
  • Mix de boter met de suiker en het zout gedurende 15 min met de K-klopper van de Kenwood.
  • Schraap af en toe de zijkanten schoon.
  • Voeg de vanille toe en meng het goed onder het beslag.
  • Breek de eieren in een maatbeker en voeg ze één voor één toe. Mix ze op een lage snelheid door het beslag en voeg het volgende ei pas toe als het vorige goed opgenomen is.
  • Klop goed op na de laatste toevoeging.
  • Voeg afwisselend bloem en room toe. Begin met bloem en eindig met bloem.
  • Schep 200 gr beslag uit de kom en meng dit beslag met de pure cacao.
  • Giet de helft van het bleke beslag in de tulband. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Schep hoopjes bruin beslag op het bleke beslag en schep de rest van het bleke beslag over het bruine beslag.
  • Met een glad mes maak je achtjes in het bovenste deel van het beslag, zodat de bovenste laag gemarmerd wordt.
  • Zet de cake in de oven gedurende 1u15 min. Haal hem uit de oven als hij gaar is.
  • Laat de cake 30 min afkoelen in de tulband op een rooster.
  • Zet een groot bord op de tulband en draai hem om.
  • Verwijder de tulband (als je hem goed ingevet/ingebloemd hebt en je cake was helemaal gaar, zal dit zonder problemen gaan) en laat de cake verder afkoelen.
TIP:

Je kan de cake nog afwerken met chocolade glazuur, maar ik vind hem heerlijk zoals hierboven beschreven.
De vorm heeft een diameter van 24cm en is juist gepast voor deze hoeveelheid deeg. Een kleinere vorm zou resulteren in een cake die bol boven de vorm uit komt.

Reacties