Spaghetti met balletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik denk dat dit de favoriete spaghetti versie van Hubby is. Spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus. Alles zelf gemaakt, zowel de pasta als de gehaktballetjes en de saus. Dit is thuiskomen, dit is genieten...

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept marinarasaus
  • 600 gr gemengd gehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 - 3 eetlepels paneermeel
  • peper en zout
  • enkele chilivlokjes
  • bloem
  • olie
  • verse pasta, gemaakt van 400 gr bloem en 4 eieren
  • verse basilicum, in reepjes gescheurd
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de marinarasaus. Je kan dat op voorhand doen. Ik heb altijd marinarasaus in de diepvriezer zitten en maak liefst grote hoeveelheden klaar, omdat deze saus zo veelzijdig is in gebruik.
  • Laat de marinarasaus op een zacht vuurtje staan, in een grote pot.
  • Meng het gehakt met de gesnipperde ui, peterselie, ei, paneermeel, peper en zout en chilivlokjes.
  • Het gehakt moet stevig zijn en niet meer teveel aan de handen kleven. Kleeft het nog teveel om er balletjes van te draaien, voeg dan wat extra paneermeel toe.
  • Zet een kommetje klaar met wat bloem en zet een groot bord klaar om de balletjes op te leggen.
  • Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje. 
  • Leg de balletjes in de kom bloem en schud, zodat alle balletjes een laagje bloem krijgen. Schud overtollige bloem af en leg de balletjes op een bord.
  • Ga zo door tot alle balletjes gevormd zijn.
  • Zet de balletjes 15 min in de koelkast zodat ze nog wat kunnen opstijven.
  • Zet een grote pan op het vuur. Voorzie de pan van een laagje olie en laat die warm worden. Ik gebruik hiervoor mijn tarte tatin pan van Le Creuset.
  • Bak de balletjes bruin aan alle zijden en schep ze dan in de marinarasaus.
  • Laat de balletjes op een zacht vuurtje 20 min garen.
  • Maak ondertussen de verse pasta en verwerk die tot spaghetti.
  • Breng een grote pot gezouten water aan de kook.
  • Kook de spaghetti gaar en giet hem af. Bewaar 1 kopje kookvocht.
  • Doe de spaghetti met het kookvocht bij de balletjes en roer om.
  • Werk af met basilicum en zet het blok Parmezaanse kaas op tafel met een fijne rasp.
  • Geniet!
TIP:

Dit recept is voor 4 personen. Ben je maar met 2? Halveer dan het pastarecept, maar maak toch de saus met de balletjes en vries de helft in.

Reacties