Vanille spritzen

Foto Cathy Van de Moortele
Je hoeft geen hele namiddag in de keuken te staan om vers gebakken koekjes mee te nemen op ziekenbezoek. Nee, amper 30 min had ik nodig om deze lekkere vanille spritzen te maken. Verwarm de oven maar al voor, want deze koekjes moet je echt maken.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 120 gr griessuiker
  • enkele druppels vanille essence
  • 1 ei
  • 250 gr patisseriebloem
  • 150 gr fondant chocolade callets Callebaut
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de boter luchtig met de draadklopper van de Kenwood.
  • Voeg de griessuiker en de vanille toe en klop de boter verder op tot een romige massa.
  • Voeg het ei toe en klop verder tot het ei volledig opgenomen is.
  • Zeef de bloem boven het beslag en spatel die er voorzichtig onder. Ik gebruik hiervoor de spatel op de Kenwood, die langzaam en voorzichtig de ingrediënten dooreenmengt.
  • Schep het beslag over in een spuitzak met een grote, gekartelde spuitmond.
  • Spuit rozetjes deeg op het bakpapier en laat voldoende tussenruimte, want de koekjes lopen iets uit.
  • Bak de spritzen 12 - 15 min of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Doe 3/4 van de callets in een steelpannetje en laat ze op een heel laag vuurtje smelten. Ik heb hiervoor op mijn inductieplaat een aparte functie, zodat de chocolade niet verbrandt. Heb je die niet, smelt de chocolade dan au bain marie. De rest van de callets zet je in de koelkast.
  • Gebruik een thermometer om te zien hoe warm de chocolade wordt. Haal de steelpan van het vuur van zodra de chocolade een temperatuur bereikt heeft tussen de 45 - 50°C.
  • Roer de chocolade glad met een spateltje en laat ze afkoelen tot 38°C. Voeg de koude callets toe en roer glad. Van zodra de chocolade 31°C heeft bereikt, is ze klaar om verwerkt te worden.
  • Doop de koekjes met één zijde in de gesmolten chocolade en laat ze opstijven op wax papier in de koelkast (10 min).
TIP:

Callets zijn niet goedkoop. Je kan niet altijd inschatten hoeveel callets je nodig hebt om koekjes te versieren. Giet overschotjes gesmolten chocolade niet weg, maar giet ze uit op een stuk bakpapier en smeer de chocolade dun uit. Laat afkoelen in de koelkast en voeg de opgesteven chocolade weer toe aan je voorraad callets voor een volgende baksessie.
Heb je geen vanille essence in huis? Vervang dan 20 gr van je griessuiker door vanillesuiker.
Zelf gebruik ik zowel de Madagascar vanille essence als de Madagascar vanille pasta. Boordevol smaak en geen chemische troep.
Wil je graag chocolade spritzen? Vervang dan 60 gr van de bloem door pure cacao. Gebruik geen vanille essence in de chocolade spritzen.


Reacties