Nasi goreng

Foto Cathy Van de Moortele
Gooi geen overgebleven rijst weg. Vries de rijst in diepvrieszakjes in (duw het zakje helemaal plat, zodat je een rechthoek rijst krijgt), zodat je hem later kan afbreken op de portie die jij nodig hebt. Bak de rijst in echte boter voor de beste smaak en voeg er al het lekkers aan toe dat je in je koelkast liggen hebt. Je kan je nasi goreng nog verrijken met hamblokjes, gekookte kip, reepjes koud varkensgebraad, roze garnaaltjes of scampi's. Heel veelzijdig dus!

Wat hebben we nodig:
  • 185 gr gekookte rijst, koud
  • boerenboter
  • 2 eieren
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 preiwit, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr diepvrieserwtjes, ontdooid
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 koffielepel oestersaus
  • peper en zout
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 1/2 koffielepel sesamolie
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de koude rijst in stukken met je handen.
  • Laat wat boter smelten in een antikleefpannetje en bak een dunne omelet van de eitjes.
  • Laat de omelet afkoelen en snij ze in reepjes.
  • In een grote antikleefpan laat je wat boter smelten.
  • Bak de wortel, prei, ui en erwtjes aan tot ze wat zachter zijn. Laat ze niet kleuren.
  • Voeg de rijst, sojasaus en oestersaus toe.
  • Meng alles goed dooreen en laat de rijst meebakken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Strooi de pijpajuintjes, reepjes omelet en de sesamolie over de nasi goreng en meng nogmaals.
TIP:

Koude rijst geeft het beste resultaat. Warme, net gekookte rijst zal papperig worden. Heb je toch geen koude rijst in huis? Spreid je net gekookte rijst dan uit op een bakplaatje en zet dat 15 min in de diepvriezer.
Ook lekker met fijne brunoise van paprika of met peultjes.
Sesamolie is onmisbaar geworden in mijn keuken. Het aroma maakt me helemaal gek en je nasi goreng afwerken met sesamolie is subliem.

Reacties