Spritz koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb een nieuwe koekjespers in huis gehaald en die moest uiteraard getest worden. Spritz koekjes zijn ideaal voor wie zo'n koekjespers in huis heeft. Heb je kinderen? Die vinden het vast zalig om te helpen.

Wat hebben we nodig:
  • boter om in te vetten
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 1/2 koffielepel vanille extract
  • 260 gr patisseriebloem, gezeefd
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat wat boter smelten in de microgolfoven.
  • Vet je bakplaten in met de boter en zet de bakplaten in de koelkast tot gebruik. Sla deze stap niet over, want de gekoelde, ingevette platen zorgen voor een beter resultaat.
  • Klop de boter romig met de suiker in de kom van de Kenwood met de K-klopper.
  • Voeg de eierdooiers één voor één toe en meng goed.
  • Voeg de vanille toe en klop nogmaals goed door.
  • Voeg de bloem en het zout toe en meng een laatste maal.
  • Kies de vormpjes uit die je wilt maken. Bevestig het vormpje in de koekjespers en vul de houder met een deel van het deeg.
  • Zet de koekjespers recht tegen de ijskoude bakplaat en nijp je eerste koekje uit de pers. De koekjes die niet mooi gelukt zijn, meng je gewoon weer bij de rest van het deeg. Zet het deeg in de koelkast tussen twee bakplaten in.
  • Bak de koekjes 8 - 12 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
  • Zet de bakplaat een 2-tal minuutjes op een rooster en schep de koekjes dan met een paletmesje voorzichtig op roosters.
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen op roosters.
TIP:

Zie je niet goed de vorm van het koekje na het persen? Dan is je deeg waarschijnlijk te warm. Laat het deeg even afgedekt opstijven in de koelkast (ook weer niet te lang).
Je kan de koekjes nog versieren met chocolate chips, gedroogd fruit, noten, ... voor ze de oven ingaan.
Na het bakken kan je de onderkant van de koekjes in gesmolten chocolade dopen en afwerken met bv geraspte kokos.
Kies voor een goed merk echte boerenboter (ongezouten), want tenslotte zijn sprits wel boterkoekjes.
Gebruik echte vanille ipv chemische essence. Ik kies altijd voor Madagascar Bourbon Pure Vanilla Extract (te koop in de betere kookwinkels).
Ik heb gekozen voor het koekjespistool van Rudolph's Bakery. Er zitten niet alleen sjabloontjes bij voor koekjes, maar ook spuitmondjes voor wie handig is in het spuiten van koekjesdeeg. Het pistool zit de eerste keer nogal stroef, maar naarmate je de vormpjes wisselt, komt het goed. Heel blij met het resultaat!
Breken je koekjes als je ze van de bakplaat probeert af te halen? Dan heb je ze te lang laten afkoelen. Zet ze even terug in de oven en haal ze dan meteen van de plaat af.

Reacties