Lam korma

Foto Cathy Van de Moortele
Nu Masala Take Away in Zelzate van start gegaan is, kan ik nog vaker genieten van de Indische/Pakistaanse keuken. Er is een groot aanbod aan lekkere gerechten die à la minute bereid worden. Ik hou van vers, ik hou van eerlijke voeding. We waren onze keuze aan het maken (er is zoveel lekkers te proeven, dat ik moeilijk kon kiezen) en ik ging voor tikka masala, vegetable biryani en mushroom bahji. Superyummie! Maar ik wou ook wel eens lamsvlees proeven, alhoewel ik niet echt een lamlover ben. Misschien toch maar eerst thuis eens proberen? Met zelfgemaakt chapati en gekruide rijst erbij. Lekker toch?

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr boerenboter (of ghee als je die hebt)
  • 30 gr kokosolie
  • 3 grote uien, gepeld en grof gehakt
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 4 kardamom peulen, geplet
  • 1 kaneelstok
  • 8 peperkorrels
  • 6 kruidnagels
  • 1 koffielepel komijnzaadjes
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • 1 stukje gember, geschild en geraspt
  • 1 eetlepel koriander, gemalen
  • 1 eetlepel zacht paprikapoeder
  • 1 koffielepel chilipoeder (als je het heet wilt)
  • 1 blik tomatenblokjes of 3 rijpe tomaten, gehakt
  • 800 gr lamsschouder, in blokjes gesneden
  • 500 ml water, warm
  • 250 gr Griekse volle yoghurt
  • verse koriander, gesnipperd
  • 2 eetlepels amandelschilfers, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Verwarm een zware pot, type Le Creuset, op een medium vuur. Laat de boter en kokosolie smelten.
  • Fruit de uien aan. Roer voortdurend, tot de uien zacht en gekaramelliseerd zijn.
  • Strooi de kurkuma over de uien. 
  • Doe de kardamom, kaneel, peperkorrels, kruidnagels in een kruidenzakje en leg ze bij de uien. Op die manier kan je ze nadien makkelijk weer verwijderen.
  • Strooi de komijnzaadjes, look, gember, koridander, paprikapoeder, chilipoeder bij de uien en roer door. Laat alle kruiden even "meebakken".
  • Voeg de tomaten toe en roer tot een dikke saus.
  • Verdeel het lamsvlees over de pan en overgiet met het water en de yoghurt.
  • Breng het potje even aan de kook en zet het daarna in de oven, met deksel.
  • Laat het vlees helemaal zacht worden in de oven. Reken hiervoor zeker 2u. De gaartijd hangt ook af van de malsheid en de grootte van de blokjes lamsvlees.
  • Werk af met verse koriander en amandelschilfers.
  • Serveer met rijst en chapati.
TIP:

Kruid je rijst met kruidnagel en peperkorrels. Voeg eventueel ook gehakte cashew noten toe.
Ghee is geklaarde boter. Deze boter is beter bestand tegen hoge temperaturen. Heb je geen ghee, dan kan je zelf geklaarde boter maken. Ik voeg kokosolie toe aan de boerenboter om verbranden tegen te gaan (en voor de lekkere smaak natuurlijk).
Als de saus niet dik genoeg is, kan je die indikken met maïzena.

Reacties