Pasta met kip en spek in de oven

Foto Cathy Van de Moortele
YOM! Echt, dit is zo'n ovenschotel waarvan je op voorhand al weet dat je er teveel van zal eten. Gebruik restjes braadkip (als je die hebt, maar wij hebben nooit restjes van een braadkip) of bak zelf je kip voor dit recept. Niet twijfelen, gewoon maken.

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr vetstof
  • 2 teentjes look, gepeld en geperst
  • 250 ml culinaire room (light)
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout
  • 125 gr spekblokjes
  • 1 kipfilet, in blokjes gesneden
  • snuif gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • 225 gr fusillone
  • 100 gr mozzarella cucina, in blokjes gesneden
  • 30 gr cheddar, geraspt
  • verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschotel lichtjes in.
  • We maken eerst de kaassaus: Laat de vetstof smelten in een steelpan. Voeg de look toe en fruit hem glazig op een laag vuurtje.
  • Roer de room bij de boter en de look en strooi er de Parmezaanse kaas bij. Laat de saus zachtjes indikken.
  • Voeg extra room toe wanneer de saus te dik is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verhit een zware pan, type Le Creuset op een medium vuur.
  • Bak de spekblokjes krokant en laat ze uitdruppen door ze met een schuimspaan uit de pan te halen en te laten uitlekken op huishoudrol.
  • Meng de kip met de kruiden. Bak de kip in het spekvet.
  • Kook de spirelli beetgaar in ruim, gezouten water. Giet de pasta af en schik hem in de ovenschotel.
  • Verdeel de kip en het spek over de pasta en giet er de kaassaus over.
  • Strooi de verschillende kazen over de saus.
  • Bak de ovenschotel 20 min in de oven.
  • Werk af met bieslook en dien op.
TIP:

Je kan het gebakken spek vervangen door blokjes ham. Die meng je dan gewoon onder de pasta alvorens je die overgiet met de saus.
Je kan ook een gemarineerde kipfilet gebruiken en de kruiding weglaten.
Fusillone is de grotere broer van de fusilli. Ik vind het wel leuk om een grotere pastasoort in deze ovenschotel te hebben. Het maakt het wat robuuster.
Je kan de ovenschotel daags voordien klaarmaken en dan in de oven schuiven op 180°C tot hij goed warm is.
Culinaire room is iets minder vet dan gewone room en zorgt ervoor dat je saus niet schift.

Reacties