Bruin brood met rogge

Foto Cathy Van de Moortele
Altijd lekker, zo'n brood dat vers uit de oven komt. In dit recept werken we met 3 soorten bloem om van alles het beste te krijgen. Roggebrood met kaas of parmaham vind ik zelf superlekker.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr bruine bloem (Zandwegemolen)
  • 200 gr witte bloem
  • 100 gr roggebloem
  • 350 ml water, koud
  • 12 gr verse gist
  • 10 gr zout
  • 10 gr boter
  • havermout
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de 3 soorten bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje en breek er de gist in.
  • Roer met je vingers de gist door het water, zodat hij oplost.
  • Meng de bloem met het gistpapje met een houten lepel.
  • Voeg het zout en de boter toe.
  • Laat de Kenwood het brood verder kneden gedurende zo'n 6 - 8 min.
  • Kneed het deeg nog even door met de hand en maak er een bal van. Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom en sluit af met een deksel.
  • Laat het brood 1u rijzen op een warme plaats, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw je vuist in het deeg, zodat de gassen kunnen ontsnappen.
  • Kneed het deeg nog eens kort door en vorm er een langwerpig brood van.
  • Strooi havermout in een rechthoekige doos.
  • Bestuif de bovenkant van het brood met een beetje water en rol het door de havermout.
  • Leg het deeg in een ingevette rechthoekige broodbakvorm en dek af met een handdoek.
  • Laat het deeg nogmaals 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 230°C en laat de bakplaat mee opwarmen.
  • Bestuif de bakplaat met water en doe de deur meteen dicht. Er wordt stoom gecreëerd in de oven, die zal zorgen voor glans en een krokante korst.
  • Zet het brood in de oven en bak het af in 30 - 35 min.
  • Ontvorm het brood meteen om het krokant te houden.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Niet zeker of je brood gaar is? Meet de temperatuur door een keukenthermometer in het brood te prikken. De kern van het brood moet > 96°C zijn (tip van Roger van Damme).

Reacties