Maltinut brood
Foto Cathy Van de Moortele |
De Maltinut bloem koop ik bij Hobbycenter Wittevrongel. De stukjes walnoot in de bloem zorgen voor een krokant en zorgzaam samengesteld brood.
Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuw broodmes, daar het andere lemmet net niet lang genoeg was. Het broodmes moest ook lang genoeg zijn om een biscuit mooi door te snijden. Gevonden! Dit broodmes is maar liefst 38 cm lang en het snijden van de sneden brood gaat nu moeiteloos.
Wat hebben we nodig:
- 500 gr maltinut bloem
- 275 gr water
- 12.5 gr verse gist
- 7 gr zout
- 15 gr broodverbeteraar
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
- Maak een kuiltje in het midden.
- Giet het water in het kuiltje en verkruimel er de gist in.
- Strooi het zout aan de rand van de bloem, tegen de wand van de kom.
- Leg de broodverbeteraar aan de tegenovergestelde kant.
- Gebruik je vingers om de gist op te lossen in het water.
- Met een houten lepel meng je de ingrediënten samen. Laat de kneedhaak van de Kenwood de rest van het kneedwerk doen (10 min).
- Vet een grote kom lichtjes in met olie.
- Maak een bal van het deeg en leg die in de kom. Dek af met een deksel of een handdoek.
- Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
- Maak een bal van het brood en leg het met de naad naar boven in een rijsmandje. Dek af met een handdoek.
- Laat het brood nog 45 min rijzen.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 240°C en laat de broodbakbol volledig meewarmen.
- Haal de broodbakbol uit de oven en verwijder de koepel. Strooi wat bloem op de onderste schaal.
- Kip het rijsmandje leeg op de onderste schaal, zodat het brood mooi op de schaal terecht komt.
- Dek af met de koepel.
- Schuif de broodbakbol in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 230°C.
- Bak het brood 40 min. Verwijder de koepel en laat het brood nog 10 min afbakken (of tot het brood de gewenste kleur heeft).
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
Serveer Rambol walnoot bij het brood.
Geen broodbakbol? Je kan het brood natuurlijk ook gewoon in een broodbakvorm bakken.
Een rijsmandje geeft het brood mooie ringen bovenaan en je brood zal ook mooi rond zijn. Het rijsmandje zelf mag nooit mee in de oven. De mandjes (ook wel bannetons genoemd) komen in verschillende vormen en formaten.
De temperatuur tijdens het voorverwarmen iets hoger zetten, zorgt ervoor dat je oven op de juiste temperatuur is eens je het brood erin schuift. Het openen en sluiten van de ovendeur zorgt namelijk voor warmteverlies.
Als je graag en verschillende keer per week zelf brood bakt, dan is de broodbakbol een heel goede aankoop. Het zal je niet spijten! Je zal er jaren genot van hebben.
Broodverbeteraar zorgt ervoor dat je brood langer vers blijft. Je kan ook boter of smout gebruiken.
Verse gist kan je vervangen door korrelgist. In dit recept gebruik je dan 5 gr korrelgist.
Reacties