Carrégebraad

Foto Cathy Van de Moortele
Een lekker stuk gebraad op zondag, net genoeg om er nadien nog dunne plakjes af te snijden voor op de boterham. Serveer het gebraad met gratin dauphinois of hässelback aardappeltjes en veel groentjes zoals gestoomde broccoli, duxelles van champignons, boontjes in spek.

Wat hebben we nodig:
  • 1 carré varkensgebraad van 1.2 kg
  • peper en zout
  • thijm
  • vetstof
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 grote ui, gepeld en in 2 gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 200 ml culinaire room
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kruid het vlees aan alle kanten met peper, zout en thijm.
  • Laat wat vetstof heet worden in een zware, ovenbestendige pan, type Le Creuset.
  • Korst het vlees aan, aan alle zijden. Vergeet de zijkanten niet.
  • Besmeer de bovenkant met de mosterd.
  • Verdeel de uien en look rond het vlees, samen met de plakjes spek.
  • Schuif het vlees in de oven en laat het 15 min bakken op 180°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 150°C en laat het vlees nog 45 min verder garen of tot een kernthermometer 70°C aangeeft.
  • Haal het vlees uit de pan, draai het om en laat het even rusten in aluminiumfolie verpakt.
  • Zet de pan weer op het vuur en maak de bakrestjes los. Voeg de room toe en laat de saus even doorwarmen.
  • Giet de saus in een hoge pot en mix ze glad met een staafmixer.
  • Snij het vlees in dunne plakjes en serveer met de saus.
TIP:

Ik gebruik de kernthermometer van Gefu om de gaarheid van het vlees te garanderen. Het gemak van deze thermometer is, dat de thermometer in het vlees kan blijven zitten, terwijl de thermometer zelf met een magneet op je oven is vastgemaakt of op het werkblad staat. Hierdoor hoef je de ovendeur niet voortdurend te openen om te zien of het vlees al gaar is (met warmteverlies tot gevolg). Gewoon checken op de thermometer en je kan het vlees uit de oven halen wanneer de thermometer de juiste temperatuur aangeeft met een alarmpje.

Reacties