Pavé brood

Foto Cathy Van de Moortele
Een heerlijk, krokant, donker meergranenbrood. Geniet thuis van dit zelfgebakken brood, vers uit de oven en met het mes gesneden. Dit is puur verwennerij.
Ik heb er meteen 2 gebakken en dat heb ik me niet beklaagd. Het ronde brood is gebakken in de broodbakbol van Emile Henry, het rechthoekige brood in de UltraPro Terrine van Tupperware (met deksel). Het is maar hoe jij je boterhammen wilt: langwerpig of vierkant.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg pavé bloem
  • 540 gr water
  • 25 gr verse gist
  • 30 gr broodverbeteraar
  • 14 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje en breek er de gist in.
  • Los de gist op in het water. Gebruik hiervoor je vingers.
  • Leg de broodverbeteraar aan één kant van de kom op de bloem, het zout aan de andere kant.
  • Meng alles met een houten lepel en laat de kneedhaak van de Kenwood dan het zware werk doen.
  • Laat het deeg lang genoeg kneden, tot het helemaal loslaat van de kom.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom. Dek af met een deksel (of een handdoek) en laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Draai de kom om en laat het deeg even liggen.
  • Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 gelijke delen.
  • Bol het deeg op voor het ronde brood en leg het in de onderste schaal van de broodbakbol, die je eerst met bloem bestrooid hebt. Zet de koepel over het brood.
  • Rol het andere deeg uit tot een rechthoek en rol die op. Duw de naden goed vast en leg het deeg in de terrinevorm die je eerst met wat bloem bestrooid hebt. Zet het deksel over het brood.
  • Laat het brood nog een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Bestuif de broden met bloem en snij ze in met een lamé mesje, net voor ze de oven in gaan.
  • Bak de broden met koepel/deksel gedurende 35 min op 230°C.
  • Verwijder koepel/deksel en laat de broden nog 8 - 10 min bakken of tot ze mooi krokant zijn.
  • Laat de broden afkoelen op een rooster.
TIP:

Vervang de 25 gr verse gist door 10 gr droge gist.
Vervang de broodverbeteraar door boter of smout.
De pavé bloem koop ik bij Hobbycenter Wittevrongel in Eeklo.

Reacties