Bolero brood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van grof brood met pitjes en zaadjes, brood waar iets in zit waarop je kan knabbelen. Een boeiend kruim met een krokante korst, dat smeekt om een tweede sneetje. Bolero brood is zo'n brood. Kleine, gele, gepofte maïsbolletjes, lijnzaad en zonnebloempitten in een lichtgrijs brood. Lekker met zowel zoet als hartig beleg.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr Bolero bloem
  • 280 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in de bloem.
  • Giet het water in het kuiltje en verkruimel er de gist in.
  • Strooi het zout aan de rand van de bloem, tegen de wand van de kom.
  • Leg de broodverbeteraar aan de tegenovergestelde kant.
  • Gebruik je vingers om de gist op te lossen in het water.
  • Met een houten lepel meng je de ingrediënten samen. Laat de kneedhaak van de Kenwood de rest van het kneedwerk doen (10 min).
  • Vet een grote kom lichtjes in met olie.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in de kom. Dek af met een deksel of een handdoek.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Maak een lange vorm van het deeg en leg die in een rechthoekige, ingevette bakvorm, met de naad naar beneden.
  • Bestrooi met wat bloem.
  • Dek af met een handdoek en laat het deeg 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Neem de handdoek weg en snij het brood lang in met een lamé mesje.
  • Schuif het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 230°C.
  • Bak het brood 40 min.
  • Laat het brood uit de vorm afkoelen op een rooster.
TIP:

Ik gebruik graag de UltraPro Terrine 1.8 l van Tupperware om rechthoekig brood te bakken. Die vorm hoef ik niet in te vetten. Rechthoekig brood is makkelijk voor kleinere brooddozen.

Reacties

Ria zei…
Waar vind je de bolero bloem?