Lekkere lasagne

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is niet mijn eerste lasagne recept op mijn blog. Waarom ben je toch altijd op zoek naar andere recepten voor eenzelfde gerecht, vroeg mijn dochter overlaatst. Als het goed is, moet je toch geen ander recept meer willen vinden?
Er zijn zoveel recepten, zoveel variaties, zoveel te ontdekken. Dit is er eentje van. Neem je tijd. Lasagne maken is mijn idee van comfort food maken. Je blijft er voor thuis, je laat de saus zachtjes pruttelen tot ze al haar smaken heeft kunnen ontwikkelen. Je maakt verse pasta en proeft van de zachte bechamelsaus. Het blok Parmezaanse kaas wordt geraspt, de mozzarella in plakken gesneden. Lekkere lasagne, je krijgt de tijd straks om te brubbelen in de oven en nog extra tijd om te rusten, voor ik je aansnijd en geniet van je knapperig korstje, je zachte pastavellen, de smaakvolle tomatensaus en de romige bechamel.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 2 wortels, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 selderstengel, in fijne brunoise gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 glas rode wijn
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten, fijngenepen
  • oregano naar smaak
  • peper en zout
  • 400 gr pastabloem
  • 4 eieren
  • scheutje water, lauw
  • 40 gr vetstof
  • 35 gr vloeiende bloem
  • 500 ml volle melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 400 gr mozzarella cucina, in plakken gesneden
  • 120 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olie smelten in een grote pot.
  • Fruit de uien glazig en voeg de look, wortels, selder en laurier toe. Laat alles een beetje meefruiten.
  • Blus met de rode wijn. Laat de wijn reduceren.
  • Doe het gehakt en de tomatenpuree bij de groenten en overgiet met de gepelde tomaten.
  • Kruid met oregano, peper en zout. 
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan op een zacht vuurtje 1 tot 1.5u sudderen en op smaak komen.
  • Maak ondertussen de verse pasta: Meng de pastabloem met de eieren. Voeg een scheutje water toe als het deeg te droog is. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een kwartiertje rusten.
  • Rol het pastadeeg uit tot lange vellen en snij die in rechthoeken. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak nu de bechamelsaus: laat de vetstof warm worden en helemaal smelten. Voeg de bloem toe en klop tot een mooie roux.
  • Giet de melk in deeltjes bij de roux en klop telkens tot alle melk opgenomen is en je een gladde saus bekomt.
  • Kruid met peper en zout en verse nootmuskaat.
  • Breng een grote pot gezouten water aan de kook.
  • Laat telkens 4 lasagnevellen in het water zakken en kook ze 2 min. Leg de voorgekookte lasagne in een grote kom ijswater. Ga zo door tot alle vellen voorgekookt zijn. Laat de lasagne uitdruppen op een handdoek.
  • Schep een laagje van de rode saus op de bodem van je ovenschotel. Dek af met vellen lasagne. Ze mogen lichtjes overlappen.
  • Schep nog een lepel rode saus op de pasta. Hierop lepel je wat bechamelsaus.
  • Nieuwe laag pastavellen en opnieuw witte saus.
  • Beleg nu ook met plakjes mozzarella en bestrooi met Parmezaanse kaas.
  • Ga zo door tot je schotel mooi gevuld is. 
  • Eindig met een laagje witte saus en werk af met de rest van de mozzarella en Parmezaanse kaas.
  • Schuif de lasagne 30 min in de oven.
TIP:

Je hoeft echt geen verse pasta te maken als je dat niet ziet zitten. Ik weet dat niet iedereen zo gek is of dat je daar niet de tijd of energie voor vindt.
Heb je nog saus en pasta over? Maak nog een kleine portie, laat die afkoelen en vries die in voor later.

Reacties