Worteltaart

Foto Cathy Van de Moortele
Je kent vast het wel mopje van het konijn met de worteltaart. Het is voor veel mensen toch een vreemde combinatie, maar wel heel mals en smaakvol. Ik vind deze taart heel goed passen in dit najaarsseizoen. Eet ze na een boswandeling, met een kruidige chai latte erbij.

Wat hebben we nodig:
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr bloemsuiker
  • het merg van 1 vanillestok
  • zeste van 1 citroen, fijngeraspt met een microplane
  • 175 gr Philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 5 kardemom peulen
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 4 eieren
  • 220 gr kristalsuiker
  • 350 gr neutrale olie
  • 300 gr bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snuifje zout
  • 350 gr wortel, geschraapt en geraspt
  • 150 gr walnoten, grof gehakt
  • 100 gr donkere rozijnen
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven op 180°C. 
  • Vet een vierkante springvorm lichtjes in. Bekleed de bodem met bakpapier en vet opnieuw in.
  • Mix de boter met de suiker, vanille en citroen tot een wit en luchtig geheel. Ik gebruik hiervoor de Kenwood met de draadklopper. Mix zeker lang genoeg.
  • Voeg de roomkaas toe en mix verder tot een homogeen mengsel. Dit wordt het glazuur voor op je worteltaart.
  • Doe de kaneel, steranijs, kardemom en peperkorrels samen in een klein pannetje. Rooster ze kort op het vuur, zodat ze extra smaak krijgen.
  • Mix deze kruidenmix heel fijn. Ik gebruik hiervoor de Bamix.
  • Klop de eieren luchtig met de suiker in de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg de olie al kloppend toe en mix nog even verder.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en de specerijenmix.
  • Meng de natte ingrediënten met de droge en voeg er ook de wortel, noten en rozijnen aan toe.
  • Giet het beslag in de bakvorm.
  • Bak de cake 50 - 60 min of tot hij gaar is.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Snij de taart in 16 gelijke vierkantjes.
  • Breng het glazuur over in een spuitzak met breed getand spuitmondje.
  • Spuit roosjes glazuur op elk stukje taart.
TIP:

Je kan het glazuur afwerken met marsepein worteltjes of met plakjes gekookte wortel of wat gekookte, geraspte worteltjes (goed laten uitdruppen).
Ik heb mijn zelfgemaakte roomkaas hiervoor gebruikt.

Reacties