Ravioli van gehakt in een marinarasaus

Foto Cathy Van de Moortele
Heel leuk om weer eens jong volk in huis te hebben. De pastamachine stond klaar, de ingrediënten voor verschillende vullingen lagen in de koelkast, omdat ik nog niet wist wat deze meid wou klaar maken. De marinarasaus zag ze zeker zitten en de tortellini ook, maar ze hield niet van kaas. Kaastortellini zouden het dus niet worden. Ze vond gehakt wel lekker. Laat ik dat nu net in de koelkast klaar liggen hebben!

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept easy peasy pasta van 400 gr pastabloem en 4 eieren
  • 1 recept marinarasaus
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 1 teentje look, gepeld en fijngesnipperd
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • peper en zout
  • 3 - 4 eetlepels paneermeel
  • 150 gr mozzarella cucina, grof geraspt (facultatief)
  • 50 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt (facultatief)
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta klaar volgens het recept en wikkel het deeg in plastic folie. Laat het deeg 15 - 30 min rusten, zodat het deeg mooi elastisch wordt.
  • Maak ondertussen de marinarasaus klaar, zodat ze op een zacht vuurtje goed kan trekken.
  • Meng het gehakt met de sjalot, het ei, de look, de kruiden, peper en zout.
  • Voeg paneermeel toe, tot het gehakt niet te veel meer kleeft en je er kleine soepballetjes kan van rollen.
  • Rol zoveel mogelijk balletjes van het gehakt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol 1/4 van het deeg uit tot op stand 7.
  • Leg het vel deeg op een met bloem bestoven werkblad. Leg de balletjes met enige afstand van elkaar op het vel deeg.
  • Leg een tweede vel deeg over de balletjes en druk heel goed aan, zodat er geen lucht tussen zit.
  • Snij de ravioli los met een pastawieltje of een mes en leg ze op een bakblik met bakpapier of in een doos waarin je wat bloem gestrooid hebt.
  • Ga zo door tot alle ravioli gemaakt zijn.
  • Giet een bodempje marinarasaus in een ovenschotel.
  • Kook de helft van de ravioli gaar in ruim, gezouten water dat je aan de kook hebt gebracht.
  • Eens ze komen boven drijven, laat je ze nog 2 - 3 min verder garen. Proef 1 ravioli om te zien of ze gaar genoeg zijn. Ze zullen nog even verder garen in de saus, maar ze moeten toch al redelijk goed gaar zijn.
  • Schep de ravioli uit het water en laat ze even uitlekken in een vergiet. Schep de ravioli in de ovenschotel en giet er 1 - 2  pollepels saus over.
  • Kook de rest van de ravioli en schep ook deze in de schotel. Giet de rest van de saus over de ravioli.
  • Bestrooi met de 2 soorten kaas.
  • Laat de ovenschotel nog even verder garen in de oven, tot de kaas gesmolten is.

Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Voor de gevorderder pastamaker: maak eens tortellini ipv ravioli. Zelfde recept, andere manier van vouwen.
Lekker met een stuk focaccia om de saus mee op te deppen.
Marinarasaus is heel makkelijk om te maken. Vries ze in delen in, zodat je ze altijd voor handen hebt voor pasta of pizza.
Deze ravioli kan je ook invriezen in een diepvriesdoos die je met bloem bestoven hebt. Eens bevroren, breng je de ravioli over in een diepvrieszakje, waar je opschrijft wat de vulling van je ravioli is en welke saus je erbij wilt serveren. Je hoeft ze niet te ontdooien. Je kan ze bevroren koken.
Maak de ovenschotel op voorhand klaar en warm hem op in de oven.

Reacties