Macaron vullingen

Ik hou meer van chocolade ganache dan van boterroomvullingen als het op macarons aankomt. Chocolade ganache kan je maken van zowel pure als witte chocolade, waar je nog een smaakmaker aan toevoegt. Ik lees ook wel eens over roomkaasvullingen en hartige vullingen. De vullingen die ik uitgeprobeerd heb en lekker vind, zal je hier terug vinden. De rubriek zal ook aangevuld worden met nieuwe smaken.

Foto Cathy Van de Moortele
Witte chocolade honing ganache
Deze ganache is licht van kleur en doet het goed bij pastelroze macarons.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr witte chocolade, grof gehakt
  • 240 ml room
  • 1 eetlepel honing, vloeibaar
  • 1/2 koffielepel vanille extract
  • 50 gr boter, koud en in blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de chocoladestukjes in de kom van de Kenwood.
  • Breng de room aan de kook met de honing.
  • Giet de kokende room over de chocolade en laat enkele min staan. Klop de ganache stevig door met de draadklopper. Blijf kloppen tot de ganache koud is.
  • Voeg de vanille toe en klop verder.
  • Voeg de blokjes boter toe en klop verder op tot een luchtige ganache.
  • Breng de ganache over in een spuitzak en laat hem 2u opstijven in de koelkast.
Witte roomkaasvulling
Een witte vulling die het heel goed doet bij blauwe macarons.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr Philadelphia roomkaas natuur
  • 100 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel melkpoeder
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de roomkaas met de bloemsuiker en het melkpoeder. Gebruik hiervoor een garde.
  • Breng de vulling over in een spuitzak en laat hem 4u opstijven in de koelkast.
Ganache van melkchocolade
Foto Cathy Van de Moortele
Meestal gebruiken we witte of pure chocolade om ganache te maken. Deze melkchocolade ganache doet het prima bij de roomkaasvulling van hierboven. Garneer de helft van de macarons met roomkaasvulling en de andere helft met deze ganache. Op die manier heb je twee vullingen in één macaron. Als dat geen feest is. 

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr room
  • 200 gr melkchocolade, gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de room.
  • Giet de room over de chocolade en dek meteen af, zonder te roeren.
  • Verwijder het dekseltje en roer glad.
  • Laat de ganache afkoelen en breng hem over in een spuitzak. Laat de ganache opstijven in de koelkast.
Mascarponevulling

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr mascarpone
  • 115 gr slagroom 40%
  • 40 gr bloemsuiker
  • merg van 1/2 vanillestokje (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de mascarpone goed los in de kom van de Kenwood, met de draadklopper.
  • Voeg de room geleidelijk aan toe.
  • Klop de bloemsuiker (en het vanillemerg) door de mascarpone en klop nog even verder op tot een stevige vulling.
  • Spuit mini roosjes van deze vulling op de onderste helft van de macarons en dek af met een tweede koekje.
Framboosvulling

Foto Cathy Van de Moortele
Wat hebben we nodig:
  • 200 ml room
  • 200 gr witte chocolade, gehakt
  • enkele druppels frambozenextract (Bakkershuis, Gent)
  • een mespunt red cherry voedingskleurstofpoeder (Bakkershuis, Gent) 
Hoe gaan we te werk:
  • Breng de room aan de kook.
  • Giet de room over de chocolade en laat even staan.
  • Roer de chocolade goed door de room tot een gladde massa.
  • Voeg het extract en de kleurstof doe en mix goed tot een homogeen gekleurde ganache.
TIP: overdrijf niet met de smaakstof. De smaken zijn heel erg geconcentreerd en een paar druppeltjes geven al heel veel smaak.




Reacties