Spinaziepuree met spekjes en gepocheerd ei

Foto Cathy Van de Moortele
Eén van de lievelingskostjes van de Hubby. Verse spinazie, eitjes van onze eigen kippen en uitgebakken spekjes. Dang!

Wat hebben we nodig:
  • 4 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • peper en zout
  • nootmuskaat, vers gemalen
  • klontje boter
  • 1/2 zak verse spinazie, gewassen
  • peper en zout
  • 125 gr spekblokjes
  • 2 kakelverse eitjes
  • scheutje azijn
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen gaar. Giet ze af en schud ze op, om overtollig water te verwijderen. Stamp de aardappelen of duw ze door een pureeknijper.
  • Kruid met peper en zout en verse muskaat.
  • Roer een klontje boter door de puree, zodat ze mooi smeuïg is. 
  • Haal de spinazie uit het spoelwater en doe ze in een steelpan. Laat de spinazie slinken. Kruid met peper en zout. 
  • Giet de spinazie af en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie fijn en roer ze door de puree. Voeg eventueel nog een klontje boter toe.
  • Bak de spekblokjes in een antikleefpannetje, zonder vetstof, tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op een dubbel vel keukenpapier. Roer de spekjes door de puree. Hou er enkele apart voor de afwerking.
  • Zet een steelpannetje met kokend water klaar. Doe er een scheutje azijn in. Pocheer de eitjes.
  • Schep de spinaziepuree op een bord. Maak 2 holtes in de puree voor de eitjes. Werk af met de rest van het spek.
TIP:

Ik doe geen melk in de puree, omdat er nog genoeg vocht is van de spinazie.
Om de eitjes perfect te pocheren, vertrek je van kakelverse eieren. Breek ze in een kommetje en giet ze dan voorzichtig door een zeefje, zodat het vloeibaarste eiwit weg kan. Laat water in een steelpannetje aan de kook komen en doe er een scheutje azijn in. Roer met de steel van een houten lepel in het water tot je een draaikolk krijgt. Laat het eitje hier langzaam in glijden en draai nog even met de steel van de lepel rond het eitje, zodat het mooi in de draaikolk blijft. Laat het eitje pocheren en schep het met een schuimspaan uit het water. Dep af op een keukenhanddoek. Pocheer niet meer dan 1 eitje per keer.

Reacties