Instant noodle soep

Foto Cathy Van de Moortele
Je kent het principe wel, van de instant noodle soepjes. Handig, makkelijk om mee te nemen en je hebt er plaatse alleen een waterkoker nodig. Maar wat als je die instant noodle soep thuis zelf klaar maakt en meeneemt naar school of naar het werk? Zou dat niet leuker zijn? Dat je zelf controle hebt over wat er in je soep zit en hoeveel smaakmakers je er aan toevoegt? Ik ben fan! Je kan voor een hele week instant noodle soep klaarzetten in de koelkast in een bokaal met goed sluitend deksel. Wat denk je? Hanteer deze volgorde, om je noodle soep optimaal te houden.

Wat hebben we nodig:
  • 1 koffielepel bouillonpasta, miso pasta, curry pasta of 1/2 verkruimeld bouillonblokje
  • 1 koffielepel extra smaakmakers zoals chili/looksaus, sojasaus, kokosmelk, getoaste sesamolie, fijngesneden gember, sriracha, ..
  • 1 handvol lekkernijen: bevroren maïs/wortel/erwtjes, blokjes tofu, restjes vlees, gekookte gehaktballetjes, snippers ham, plakjes champignons, fijngesneden rauwe spinazie, gesnipperde ui, fijngesneden rauwe boerenkool, reepjes omelet, een hard/zacht gekookt eitje,..
  • 1 portie noodles: gekookte udon, ramen, soba, spaghetti, tagliatelli, shirataki noodles, wokmie, eiernoodles..
  • extraatjes: verse kruiden, gesnipperde pijpajuintjes, sojascheuten, schijfjes limoen,..
Hoe gaan we te werk:
  • Neem een glazen bokaal (met deksel) met een brede opening, ook wel gekend als Mason Jars. Doe de bouillonpasta onderin de bokaal en verdeel hierop de extra smaakmakers.
  • Voeg je lekkernijen toe. Het maakt niet uit of ze wat mengen met de onderste ingrediënten.
  • Schep de noodles op de lekkernijen en duw ze wat samen. Ze mogen zelfs wat aan elkaar kleven. Dat lost zichzelf wel op eens het hete water wordt toegevoegd.
  • Werk af met de extraatjes. Je kan deze ook in een apart potje bewaren, als je liever niet wilt dat ze slap worden na het toevoegen van het hete water.
  • Draai het deksel op de bokaal en bewaar de bokaal max 1 week in de koelkast. Zet je bokaal op het werk liefst in de koelkast, zeker als er vlees in zit.
  • Kook het water in de waterkoker. Verwijder het deksel, giet voldoende water in de bokaal om de noodles onder water te zetten en zet het deksel weer op de bokaal. Laat de noodle soep 3 min staan tot de ingrediënten warm genoeg zijn.
  • Roer de noodle soep door elkaar met een vork of met chopsticks. Zorg dat de bouillonpasta goed opgelost is.
  • Strooi de extraatjes over de soep en geniet!
TIP:

Je kan de soep op het werk ook overgieten in een kom, eens je klaar bent om ze te eten.
Als ik wortelen koop, schraap ik er de helft van en snij ze in fijne brunoise. Even pocheren in water, laten uitdruppen en invriezen. Zo heb ik altijd fijne blokjes wortel, ideaal voor in deze instant soepjes of voor sausjes die wat extra groenten kunnen gebruiken. Je kan dit ook doen met courgette, komkommer, paprika, ..

Reacties