Gnocchi van zoete aardappel met salieboter

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je al eens zoete aardappel gekocht? Haal hem gewoon eens in huis en ga er mee aan de slag. Lekker van smaak, lage glycaemische index en gezond. Deze knol laat zich makkelijk bereiden en je kan er vele kanten mee op. Deze gnocchi doen het uitstekend met de salieboter. Meer hoeft dat niet te zijn.

Wat hebben we nodig: 
  • 650 gr zoete aardappelen, gewassen, gedroogd en ingeprikt met een vork 
  • 250 gr ricotta, uitgelekt 
  • 50 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • peper en zout
  • nootmuskaat, vers gemalen
  • 200 - 250 gr bloem 
  • 80 - 100 gr boerenboter 
  • 4 eetlepels gehakte salie + enkele blaadjes voor de afwerking
  • peper en zout
  • extra Parmezaanse kaas, fijngeraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Gaar de zoete aardappelen in de microgolfoven. Draai ze geregeld om. Ze zijn betrekkelijk snel klaar. Reken 5 min per kant. Draai de aardappelen om en gaar ze nog 5 min. Als ze dan nog niet gaar zijn, doe er dan telkens nog 1 min bij.
  • Snij de zoete aardappelen horizontaal middendoor en laat ze iets afkoelen.
  • Schep het vruchtvlees uit de pel en duw de aardappelen door de pureeknijper.
  • Voeg de ricotta toe en meng goed.
  • Voeg de Parmezaanse kaas, de suiker, peper, zout en verse nootmuskaat toe. Meng goed.
  • Voeg de bloem in deeltjes toe, tot de massa zacht is maar goed aan elkaar houdt. Je moet het deeg kunnen vastnemen zonder dat het aan je handen kleeft.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen.
  • Rol 6 worsten van het deeg op een met bloem bestoven werkblad.
  • Verdeel de worsten in 20 gelijke stukjes. Gebruik hiervoor een mes of een metalen deegschraper.
  • Rol de gnocchi over een gnocchiplankje of over de tanden van een vork of laat ze zoals ze zijn.
  • Leg de gnocchi op een bakplaat met bakpapier.
  • Breng een grote pot water aan de kook. Voeg 2 eetlepels zout toe.
  • Gaar de gnocchi in het kokende water, tot ze boven komen drijven. Leg niet teveel gnocchi ineens in het water.
  • Laat de gnocchi volledig afkoelen op een bakplaat met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte tussen de gnocchi, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven.
  • Laat de boter smelten in een zware pan, type Le Creuset. 
  • Laat de boter bruin worden, maar let op dat ze niet aanbrandt. 
  • Voeg de gehakte salie toe en laat de boter bruisen. Kruid met peper en zout. 
  • Voeg de gnocchi toe en laat ze goed opwarmen in de boter.
  • Dien op in kommetjes en werk af met salieblaadjes, die je even laten fruiten hebt in wat gebruinde boter en extra geraspte Parmezaanse kaas.
TIP:

Gnocchi laten zich makkelijk invriezen. Rol de gnocchi over het gnocchiplankje of de tanden van een vork. Leg de gnocchi op een met bloem bestoven plaat en vries ze in. Eens bevroren kan je de gnocchi bewaren in een zak.
Dit recept is goed voor 120 gnocchi.

Reacties