Kruidige kerstcake
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- boter om in te vetten
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 5 gr kaneel
- snuif nootmuskaat, gemalen
- snuifje gemberpoeder
- 150 gr kristalsuiker of een navenante hoeveelheid aan bakbestendige suikervervanger
- 10 gr pure cacao
- snuifje zout
- 4 eieren
- 200 gr amandelpoeder
- 10 gr bakpoeder
- 180 ml koffie, lauwwarm
- bloemsuiker
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een vierkante, platte bakvorm lichtjes in en bekleed hem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
- Laat aan twee zijden het bakpapier overhangen (dat maakt het makkelijker om de cake uit de vorm te tillen).
- Mix de boter romig en zacht.
- Voeg de kruiden, suiker (of zoetstof), cacao en het zout toe en meng tot een homogeen mengsel.
- Klop de eieren onder het beslag, één voor één. Voeg pas een nieuw ei toe wanneer het vorige volledig is opgenomen.
- Spatel het amandelpoeder, bakpoeder en de koffie door het beslag en mix een laatste maal.
- Giet het beslag in de bakvorm.
- Bak de cake 30 min of tot hij gaar is.
- Laat de cake afkoelen in de vorm op een taartrooster.
- Snij de cake in 16 gelijke vierkantjes.
Je kan ook nog 2 eetlepels donkere,vloeibare honing toevoegen voor extra smaak.
Bestuif de cake net voor het opdienen met wat bloemsuiker, voor een "winters" effect. Versier met rood fruit.
Je kan de cake gerust daags voordien al bakken. Bestuif hem pas met bloemsuiker net voor het opdienen.
Je kan ook sterren uitsteken uit plakjes cake. Gebruik hiervoor een koekjesvorm.
Vervangsuiker mengt soms beter met de droge ingrediënten dan met de boter. Kijk goed op de verpakking wat de richtlijnen zeggen.
Dit is een heel malse, natte cake. Heerlijk!
Deze cake is koolhydraatarm omdat er geen bloem wordt gebruikt. Deze wordt vervangen door amandelpoeder. Indien je de suiker vervangt door bakbestendige zoetstof, word je cake nog koolhydraatarmer.
Reacties