Fluffy cheesecake

Foto Cathy Van de Moortele
De beste cheesecake ooit, eet je bij Julie's House in Gent of in één van de vestigingen waar ze leveren. Luchtig, fluffy, op een krokante speculoosbodem en afgewerkt met een spiegel van rode fruitcoulis. Bijna niet te evenaren. Ik probeer al lang om een cheesecake te maken die niet zwaar en overzoet is. Deze versie komt toch wel heel dicht in de buurt en is een heerlijk en luchtig kerstdessert! Geen rode fruitcoulis deze keer, maar een frisse spiegel van sinaasappel.

Wat hebben we nodig:
  • klontje boter, gesmolten
  • 150 gram speculoosjes, fijngemalen
  • 3 eieren, gescheiden
  • een snuifje cream of tartar
  • 100 gr kristalsuiker
  • 225 gr Philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
  • 225 gr Griekse yoghurt, uitgelekt
  • het merg van 1 vanillestok
  • het sap 2 perssinaasappelen
  • 45 gr bloemsuiker
  • 2 gelatineblaadjes
  • partjes sinaasappel voor de afwerking
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bekleed de buitenkant van een springvorm met 20 cm diameter, met aluminiumpapier. Vet de binnenkant in met een dun laagje boter (of gebruik een spray).
  • Strooi de koekjeskruimels in de bakvorm en duw ze goed aan. Je wilt geen opstaande rand, enkel een bodem.
  • Mix de eiwitten tot ze schuimig zijn. Voeg de cream of tartar toe en klop verder op tot stevige pieken. Zet de opgeklopte eiwitten even apart.
  • Mix de eidooiers met de suiker in de kom van de Kenwood.
  • Klop de roomkaas, yoghurt en het vanillemerg door de massa tot die mooi homogeen gemengd is.
  • Spatel voorzichtig 1/3 van de opgeklopte eiwitten door de roomkaasmengeling tot die volledig opgenomen zijn.
  • Spatel de resterende eiwitten door het beslag en giet het beslag dan in de voorbereide springvorm.
  • Neem een grote braadslee en leg daar een natte keukenhanddoek in. 
  • Zet de bakvorm met het beslag op de handdoek. Vul de braadslee met kokend water tot halverwege de bakvorm.
  • Bak de cheesecake 50 min. De randjes en de bovenkant moeten stevig zijn, maar het midden moet nog een klein beetje losser zijn.
  • Zet de oven uit en laat de cheesecake nog 1u in de oven staan.
  • Laat de cheesecake minstens 4u in de koelkast staan.
  • Verwarm het sinaasappelsap met de suiker in een steelpan. Breng aan de kook en laat het sap inkoken tot je 150 ml overhoudt.
  • Week ondertussen de gelatine in een bakje met koud water.
  • Giet het fruitsap door een zeefje in een kommetje en laat het wat afkoelen.
  • Los de uitgeknepen gelatine op in de nog warme coulis.
  • Laat de coulis iets afkoelen en giet hem dan over de afgekoelde cheesecake.
  • Leg partjes sinaasappel op de spiegel en laat de cheesecake nog 1u opstijven in de koelkast.
  • Ga voorzichtig met een lang, glad mes langs de randjes van de cheesecake, zonder ze te beschadigen. Maak daarna de springvorm los. Schuif een lang, glad mes onder de bodem en breng de taart voorzichtig over op een taartschotel.
TIP:

Werk de cheesecake af met geconfijte sinaasappelschilletjes voor een feestelijk aspect.
In tegenstelling tot andere cheesecakes, worden de koekjeskruimels hier niet gemengd met boter, waardoor de cheesecake uiteindelijk ook weer lichter bevonden wordt. Je kan ervoor kiezen om dat toch te doen. Voeg dan 75 gr gesmolten boter toe aan de koekjeskruimels. Laat de bodem 12 min bakken op 175°C en laat hem dan afkoelen.
De cream of tartar vind je bij de Engelse of Amerikaanse producten. Het zorgt ervoor dat de eiwitten beter stabiliseren. Je kan ook een klein scheutje azijn gebruiken als je geen cream of tartar hebt.

Reacties