Flap met Buffalo Kip

Foto Cathy Van de Moortele
Het gebeurt wel eens dat ik meer kip klaar gemaakt heb dan we op konden eten. Niet getreurd! Geen verlies aan deze maaltijd. Van de restjes maak je een lunch klaar voor de volgende dag. In de diepvriezer heb ik altijd vierkante plakjes bladerdeeg zitten. Ontdooi je bladerdeeg, vul ze met de restjes die je hebt, bak ze af en neem ze mee naar het werk. Koud of heropgewarmd: je zal met smaak aan je lunch beginnen.
Maak verschillende flappen klaar en vries ze ongebakken in (wikkel ze goed in plastic folie). Bak ze af op het moment dat je ze wilt eten.

Wat hebben we nodig:
  • vierkante plakjes bladerdeeg, vers of ontdooid
  • restjes gekookte of gebakken kip of kip aan het spit, in blokjes gesneden
  • restjes marinarasaus of BBQ saus
  • rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • selder, in fijne brunoise gesneden
  • wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • mozzarella cuisina, in blokjes gesneden
  • sriracha
  • mozzarella cuisina, grof geraspt
  • losgeklopt ei
  • sesamzaadjes of maanzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven op 175°C.
  • Leg een plakje bladerdeeg voor je.
  • Meng de kip met de marinarasaus, rode ui, selder, wortel en mozzarellablokjes.
  • Kruid met enkele druppels sriracha om er wat pit aan te geven.
  • Verdeel een ruime portie van de vulling over het bladerdeeg, maar laat de randjes vrij.
  • Bestrooi met geraspte kaas.
  • Stretch een tweede plakjes bladerdeeg, zodat het over de vulling past.
  • Druk goed aan met een vork.
  • Leg de flappen op bakpapier op een bakplaat.
  • Besmeer de flappen met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad.
  • Bak ze 20 - 25 min of tot ze goudbruin zijn.
TIP:

Je kan ook Philadelphia roomkaas gebruiken ipv mozzarella of roquefort toevoegen. Wat je zelf lekker vindt!
Besmeer de randjes van de onderste plakjes met losgeklopt ei, zodat het tweede vel deeg beter blijft kleven.
Je kan de flappen meteen invriezen of je kan ze ook eerst afbakken en dan invriezen.
Haal het bladerdeeg niet vroeger uit de koelkast dan nodig, zodanig het deeg niet te warm/slap wordt.
Leg de bladerdeegflappen niet op een silicone bakmat. Het bladerdeeg zal niet krokant bakken.
Zorg dat de vulling volledig afgekoeld is voor je de flappen vult, zodat het bladerdeeg niet vochtig wordt.
Serveer met zure room, wortelstaafjes en selderstengels.

Reacties