Portobello gevuld met risotto

Foto Cathy Van de Moortele
De vegetarische keuken kan me wel bekoren, zolang ik geen fake hamburgers/worst moet eten. Er zijn genoeg alternatieven om niet te hoeven vergelijken met vlees. Portobello champignons bijvoorbeeld. Heel voedzaam en een product waar je veel kanten mee op kunt. Verwijder zeker de sporen uit de hoed, want die geven je gerecht anders een vieze kleur en een onaangename structuur in de mond. Gebruik hiervoor een lepel en gooi de sporen weg.

Wat hebben we nodig:
  • 600 tot 650 ml verse groentenbouillon, heet
  • vetstof
  • 1 stengel selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 kleine ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 200 gr arborio rijst
  • 1 kleine sjalot, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 200 ml droge, witte wijn (of extra bouillon)
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • 4 portobello champignons, van steel en sporen ontdaan
  • peper en zout
  • 50 gr Mozzarella kaas, grof geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat vetstof smelten in een pot met zware bodem, type Le Creuset.
  • Fruit de selderblokjes aan met de wortel en ui. De groenten mogen niet kleuren.
  • Voeg de rijst, sjalotjes en look toe. Laat die even meefruiten.
  • Verminder de warmte en blus af met de wijn. Laat de wijn uitkoken.
  • Voeg telkens 1 pollepel bouillon toe, terwijl je blijft roeren in de rijst. Zorg dat het vocht volledig opgenomen is door de rijst, voor je de volgende pollepel bouillon toevoegt.
  • Zo'n 20 min later heeft de rijst al het vocht opgeslorpt en is hij mooi romig en bijna gaar.
  • Zet de pot van het vuur. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Voeg de kaas en de pijpajuintjes toe aan de risotto. Roer goed door tot de kaas gesmolten is.
  • Kruid met peper van de molen.
  • Vet de champignons in met olie en kruid de binnenkant met peper en zout.
  • Vul de portobello's met risotto en bestrooi ze met kaas.
  • Zet de ovenschotel met de portobello's in de oven en bak ze 15 - 20 min of tot de champignons gaar zijn. Hou de rest van de risotto warm en geef hem er apart bij.
TIP:

Je kan ook grote, bruine opvulchampignons gebruiken ipv portobello's.

Reacties